Turecka baklava jest ciastem stosunkowo niedawno przez zemnie
odkrytym. Jest to tradycyjny wypiek regionu Turcji i sąsiadujących z nią
krajów, również Grecji. Baklavę znajdziemy również w krajach
ormiańskich czy bałkańskich. Oryginalną turecką baklavę przygotowuje się
z ciasta filo przekładanego orzechami i miodem. Całość się zapieka.
Niestety w naszych sklepach bardzo trudno dostać dobrą baklave czy
ciasto filo. Dlatego moja turecka baklava nieco różni się od oryginału,
ale zapewne smak jest zbliżony do tej prawdziwej. Chcecie odkryć ze mną
smak tureckiego wypieku?
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i sezamu
80 g masła
syrop
150 ml wody
100 g cukru
50 g miodu
Cukier i miód zalewamy wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Powinien powstać słodkawy syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Bakalie mielimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta wkładamy do formy. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką orzechów i bakalii. Z drugim i trzecim płatem postępujemy tak samo. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto obficie smarujemy syropem cukrowym. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i sezamu
80 g masła
syrop
150 ml wody
100 g cukru
50 g miodu
Cukier i miód zalewamy wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Powinien powstać słodkawy syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Bakalie mielimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta wkładamy do formy. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką orzechów i bakalii. Z drugim i trzecim płatem postępujemy tak samo. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto obficie smarujemy syropem cukrowym. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz