Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Turecka baklava

Turecka baklava jest ciastem stosunkowo niedawno przez zemnie odkrytym. Jest to tradycyjny wypiek regionu Turcji i sąsiadujących z nią krajów, również Grecji. Baklavę znajdziemy również w krajach ormiańskich czy bałkańskich. Oryginalną turecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo przekładanego orzechami i miodem. Całość się zapieka. Niestety w naszych sklepach bardzo trudno dostać dobrą baklave czy ciasto filo. Dlatego moja turecka baklava nieco różni się od oryginału, ale zapewne smak jest zbliżony do tej prawdziwej. Chcecie odkryć ze mną smak tureckiego wypieku?
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i sezamu
80 g masła
syrop
150 ml wody
100 g cukru
50 g miodu
Cukier i miód zalewamy wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Powinien powstać słodkawy syrop. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Bakalie mielimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta wkładamy do formy. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką orzechów i bakalii. Z drugim i trzecim płatem postępujemy tak samo. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto obficie smarujemy syropem cukrowym. Studzimy.
baklava, turecka baklava
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj