Szybkie ciasteczka oparte na kruchym cieście, które idealnie nadają
się na popołudnie przy kawie. Ciekawym dodatkiem jest cukier posypany na
górze, który współgra ze smakiem samego ciasta. Sprawdzą się również na
pikniku na trawie lub na łące.
Składniki
100 g mąki
60 g masła
40 g cukru pudru
30 g śmietany 12%
10 -15 g cukru kryształy
1 białko
1 zółtko
Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykrawamy z nich dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia lub podkładką sylikonową. Na ciasteczkach rozsmarowujemy białko i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach( uważamy, aby nie przypalić cukry). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Składniki
100 g mąki
60 g masła
40 g cukru pudru
30 g śmietany 12%
10 -15 g cukru kryształy
1 białko
1 zółtko
Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykrawamy z nich dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia lub podkładką sylikonową. Na ciasteczkach rozsmarowujemy białko i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach( uważamy, aby nie przypalić cukry). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz