Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne Kluski z makiem czy kutia? Jest to odwieczny dylemat w moim domu. Obydwa desery są tradycyjne, zawierają mak i są smaczne. Trudno jednak jednoznacznie zdecydować. W moim regionie z którego pochodzę popularniejsze są jednak kluski z makiem. Dlatego przedstawiam wam mój sprawdzony i szybki sposób na to Wigilijne danie. Wigilijne kluski z makiem w różnych regionach Polski występują z różnymi dodatkami. Na przykład na Śląsku spotkamy się z makówkami. Wigilijne kluski z makiem tradycyjnie podawane są z bakaliami, w moim przypadku dodaje dodaje do nich również wiórki kokosowe czy migdały. Wigilijne kluski z makiem stanowią idealne zakończenie tego jedynego uroczystego obiadu Wigilijnego.
Składniki:
300 g makaronu
200 g suchego mielonego maku
200 ml mleka
150 ml wody
100 g cukru
100 g bakalii(orzechy, migdały, wiórki kokosowe)
50 g miodu
50 g rodzynek
30 g mąki(3 łyżki)
Mleko zagotowuje z cukrem i miodem. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie. suchy mak zalewam gotującym się mlekiem. Odstawiam do napęcznienia. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Bakalie mielę.
Do napęczniałego maku dodaje bakalie i rodzynki(obsypane mąka). Mieszam. Całość łączę z ugotowanym makaronem.
kluski, mak, kluski z makiem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj