Wigilijne Kluski z makiem czy kutia? Jest to odwieczny dylemat w
moim domu. Obydwa desery są tradycyjne, zawierają mak i są smaczne.
Trudno jednak jednoznacznie zdecydować. W moim regionie z którego
pochodzę popularniejsze są jednak kluski z makiem. Dlatego przedstawiam
wam mój sprawdzony i szybki sposób na to Wigilijne danie. Wigilijne
kluski z makiem w różnych regionach Polski występują z różnymi
dodatkami. Na przykład na Śląsku spotkamy się z makówkami. Wigilijne
kluski z makiem tradycyjnie podawane są z bakaliami, w moim przypadku
dodaje dodaje do nich również wiórki kokosowe czy migdały. Wigilijne
kluski z makiem stanowią idealne zakończenie tego jedynego uroczystego
obiadu Wigilijnego.
Składniki:
300 g makaronu
200 g suchego mielonego maku
200 ml mleka
150 ml wody
100 g cukru
100 g bakalii(orzechy, migdały, wiórki kokosowe)
50 g miodu
50 g rodzynek
30 g mąki(3 łyżki)
Mleko zagotowuje z cukrem i miodem. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie. suchy mak zalewam gotującym się mlekiem. Odstawiam do napęcznienia. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Bakalie mielę.
Do napęczniałego maku dodaje bakalie i rodzynki(obsypane mąka). Mieszam. Całość łączę z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Składniki:
300 g makaronu
200 g suchego mielonego maku
200 ml mleka
150 ml wody
100 g cukru
100 g bakalii(orzechy, migdały, wiórki kokosowe)
50 g miodu
50 g rodzynek
30 g mąki(3 łyżki)
Mleko zagotowuje z cukrem i miodem. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie. suchy mak zalewam gotującym się mlekiem. Odstawiam do napęcznienia. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Bakalie mielę.
Do napęczniałego maku dodaje bakalie i rodzynki(obsypane mąka). Mieszam. Całość łączę z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz