Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Wiśniowy tort tiramisu

Wiśniowy tort tiramisu to dobra alternatywa dla klasycznego i znanego wszystkim tiramisu. Dodatkowym atutem jest połączenie kwaśnego smaku wiśni i słodkiego kremu. Pierwszy raz Wiśniowy tort tiramisu zrobiłam na swoje urodziny. Można powiedzieć, iż był to eksperyment urodzinowy zakończony sukcesem. Niestety wykonanie tego typu tortu zajmuje jednak trochę czasu. Jednak śmiało można powiedzieć, iż warto wykonać Wiśniowy tort tiramisu podczas szczególnych okazji lub uroczystości.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
4 jaja
krem
750 g serka mascarpone(3 opakowania)
200 g śmietany 30%
200 g dżemu wiśniowego
100 g masła
100 g cukru
30 g kakao(3 łyżki)
3 żółtka
napar
30 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
60 ml wody
10 g dowolnego alkoholu(1 łyżeczka)
opakowanie podłużnych biszkoptów
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
500 g serka mascarpone ucieramy z 80 g cukru i żółtkami. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Ciasto przekrawamy na trzy części. Każdy blat smarujemy dżemem oraz smarujemy kremem. Między poszczególnymi warstwami posypujemy mielone kakao.
250 g serka mascarpone ucieramy z 20 g cukru. Przygotowaną masą smarujemy boki tortu. Boki tortu dekorujemy przyciętymi podłużnymi biszkoptami. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
wiśnia, tort, tiramisu, wiśniwe tiramisu
 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj