Wiśniowy tort tiramisu to dobra alternatywa dla klasycznego i
znanego wszystkim tiramisu. Dodatkowym atutem jest połączenie kwaśnego
smaku wiśni i słodkiego kremu. Pierwszy raz Wiśniowy tort tiramisu
zrobiłam na swoje urodziny. Można powiedzieć, iż był to eksperyment
urodzinowy zakończony sukcesem. Niestety wykonanie tego typu tortu
zajmuje jednak trochę czasu. Jednak śmiało można powiedzieć, iż warto
wykonać Wiśniowy tort tiramisu podczas szczególnych okazji lub
uroczystości.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
4 jaja
krem
750 g serka mascarpone(3 opakowania)
200 g śmietany 30%
200 g dżemu wiśniowego
100 g masła
100 g cukru
30 g kakao(3 łyżki)
3 żółtka
napar
30 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
60 ml wody
10 g dowolnego alkoholu(1 łyżeczka)
opakowanie podłużnych biszkoptów
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
500 g serka mascarpone ucieramy z 80 g cukru i żółtkami. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Ciasto przekrawamy na trzy części. Każdy blat smarujemy dżemem oraz smarujemy kremem. Między poszczególnymi warstwami posypujemy mielone kakao.
250 g serka mascarpone ucieramy z 20 g cukru. Przygotowaną masą smarujemy boki tortu. Boki tortu dekorujemy przyciętymi podłużnymi biszkoptami. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
4 jaja
krem
750 g serka mascarpone(3 opakowania)
200 g śmietany 30%
200 g dżemu wiśniowego
100 g masła
100 g cukru
30 g kakao(3 łyżki)
3 żółtka
napar
30 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
60 ml wody
10 g dowolnego alkoholu(1 łyżeczka)
opakowanie podłużnych biszkoptów
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
500 g serka mascarpone ucieramy z 80 g cukru i żółtkami. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Ciasto przekrawamy na trzy części. Każdy blat smarujemy dżemem oraz smarujemy kremem. Między poszczególnymi warstwami posypujemy mielone kakao.
250 g serka mascarpone ucieramy z 20 g cukru. Przygotowaną masą smarujemy boki tortu. Boki tortu dekorujemy przyciętymi podłużnymi biszkoptami. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz