Jak wiemy każdy z nas składa się w
większości z wody. Aby prawidłowo funkcjonować powinniśmy wypijać co
najmniej 3 szklanki wody. Jednak tak naprawdę ilość przyswajanej przez
nas wody zależy od masy ciała i wzrostu. Musimy pamiętać o częstym
nawadnianiu małych dzieci i osób starszych. W szczególności podczas
upałów.
Jakie składniki zawiera woda? Woda tak naprawdę składa się z sodu oraz
składników mineralnych, takich jak: magnez czy wapń. Aby woda nam
służyła powinna zawierać co najmniej 50 mg magnezu i 150 mg wapnia.
Co oprócz magnezu i wapnia znajdziemy w wodzie? Oprócz wymienionych minerałów znajdziemy również zawierać węglowodory i sód.
Jakie są rodzaje wody? Wyróżniamy kilka rodzajów wody:
1)źródlana: pochodzi ona z podziemi. Skład wody źródlanej podobny jest do kranówki. Jest to woda pierwotnie czysta.
2)naturalna: też pochodzi z podziemni i jest pierwotnie czysta. Posiada
jednak stabilny skład minerałów. Wody naturalne dzileimy na:
a)bardzo niskozmineralizowane: do 50 mg/l składników
b) niskomineralizowane:do500 mg/l
c)średnizmineralizowane: od 500 mg/l do 1500 mg/l
d)wysokozmineralizowane: powyżej 1500 mg/l
Jeśli nie cierpisz na poważne choroby to wystarczy pić wodę nisko-lub średnizmineralizowaną.
3)stołowa:jest to najczęściej połączenie wody źródlanej i wody
mineralnej lub dodanie do wody źródlanej jakiegoś kąkretnego
pierwiastka.
4)lecznicza:jest to woda, która posiada ponad 100 mg/l określonego
pierwiastka lub posiada określoną ilość pierwiastków, które wpływają
korzystnie na nasz organizm.
5) woda gazowana: nie ma większych przeciwskazań do picia wody gazowanej. woda ta dzieli się ze wzgledu na ilość gazu:
a)”niskonasycone dwutlenkiem węgla (do stężenia 1500 mg/l CO2),
b)średnionasycone dwutlenkiem węgla (od 1500 do 4000 mg/l CO2),
c)wysokonasycone dwutlenkiem węgla (powyżej 4000 mg/l CO2).”*
*http://www.konsumentalista.pl/woda-ktora-wybrac/
Jaką wodę podawać dzieciom? Dla dzieci na rynku są przeznaczone specjalne wody, które posiadają odpowiedni dla nich skład.
Co to są wody smakowe? Wody smakowe to tak naprawdę mieszanka wody,
sztucznych aromatów i cukru. NIE POLECAM ! Lepszym rozwiązaniem jest
wkrojenie kawałka cytryny i małej ilości cukru i powstanie pyszna woda
domowa woda smakowa.
Do czego możemy wykorzystać wodę w kuchni?
1) spulchniają ciasto na naleśniki
2)spulchniają ciasta biszkoptowe
3)są podstawą smoothi i kotajli
4)przygotowujemy z nich ciasto na pierogi
Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/woda
http://www.konsumentalista.pl/woda-ktora-wybrac/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sklad-wody-mineralnej-czyli-co-zawiera-dobra-woda_41523.html
Komentarze
Prześlij komentarz