W codziennym dniu trudno nie sięgnąć
po soki, zwłaszcza w upały. Dodają energii, wzmacniają organizm,
nawadniają. Ale czy wszystkie?
Pierwszym ważnym kryterium jakim kierujemy się przy wyborze soku jest rodzaj wykorzystanego surowca czyli to czy wyprodukowano go ze 100% soku owocowego. Soki ze 100% wyciskanych owoców czy warzyw są ciężko jednak dostępne w polskich sklepach. Jedynym wyjściem jest wyciskanie samemu w domu przy pomocy wyciskarki. Jednak gdy już kupujemy to zwracajmy uwagę czy ma zawiera wsad owocowy lub warzywny. Nie powinien zawierać słodzików, konserwantów czy barwników.
Drugim kryterium jest obróbka termiczna. Najczęściej spotykane są soki pasteryzowane(długo okres przydatności). Wyróżniamy również soki jednodniowe(najkrótszy termin do spożycia) oraz pasteryzowane w niskiej temperaturze( okres do spożycia krótszy niż w przypadku pasteryzowanych, ale dłuższy niż w przypadku jednodniowych). istotne jest również rodzaj półproduktu stosowany przy produkcji soku czyli świeże czy wyprodukowane z zagęszczonego przecieru.
Kolejną kategoria jest jego konsystencja. Świeże soki są mętne, gęste. Te sklepowe są najczęściej rozcieńczane wodą.
Ostatnią kategorią jest opakowanie w jakim znajduje się sok. W kartonach znajdziemy te poddane procesowi pasteryzacji, natomiast w butelkach te świeże.
Soki oprócz samego procesu produkcji rozróżnia je również podział na owocowe lub warzywne.
</a
Do najpopularniejszych soków warzywnych zaliczymy ten z marchwi, który wzmacnia wzrok oraz odporność i pomidorowy, który ma działanie antynowotworowe.
Więc pijmy soki na zdrowie, ale najlepiej tylko świeżo wyciskane. Jeśli musimy już wybierać soki ze sklepu to tylko te, które zawierają jak najmniej konserwantów i sztucznych dodatków.
Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/soki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sok
Pierwszym ważnym kryterium jakim kierujemy się przy wyborze soku jest rodzaj wykorzystanego surowca czyli to czy wyprodukowano go ze 100% soku owocowego. Soki ze 100% wyciskanych owoców czy warzyw są ciężko jednak dostępne w polskich sklepach. Jedynym wyjściem jest wyciskanie samemu w domu przy pomocy wyciskarki. Jednak gdy już kupujemy to zwracajmy uwagę czy ma zawiera wsad owocowy lub warzywny. Nie powinien zawierać słodzików, konserwantów czy barwników.
Drugim kryterium jest obróbka termiczna. Najczęściej spotykane są soki pasteryzowane(długo okres przydatności). Wyróżniamy również soki jednodniowe(najkrótszy termin do spożycia) oraz pasteryzowane w niskiej temperaturze( okres do spożycia krótszy niż w przypadku pasteryzowanych, ale dłuższy niż w przypadku jednodniowych). istotne jest również rodzaj półproduktu stosowany przy produkcji soku czyli świeże czy wyprodukowane z zagęszczonego przecieru.
Kolejną kategoria jest jego konsystencja. Świeże soki są mętne, gęste. Te sklepowe są najczęściej rozcieńczane wodą.
Ostatnią kategorią jest opakowanie w jakim znajduje się sok. W kartonach znajdziemy te poddane procesowi pasteryzacji, natomiast w butelkach te świeże.
Soki oprócz samego procesu produkcji rozróżnia je również podział na owocowe lub warzywne.
</a
Do najpopularniejszych soków warzywnych zaliczymy ten z marchwi, który wzmacnia wzrok oraz odporność i pomidorowy, który ma działanie antynowotworowe.
Więc pijmy soki na zdrowie, ale najlepiej tylko świeżo wyciskane. Jeśli musimy już wybierać soki ze sklepu to tylko te, które zawierają jak najmniej konserwantów i sztucznych dodatków.
Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/soki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sok
Komentarze
Prześlij komentarz