Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Z czego robi się soki?


W codziennym dniu trudno nie sięgnąć po soki, zwłaszcza w upały. Dodają energii, wzmacniają organizm, nawadniają. Ale czy wszystkie?
Pierwszym ważnym kryterium jakim kierujemy się przy wyborze soku jest rodzaj wykorzystanego surowca czyli to czy wyprodukowano go ze 100% soku owocowego. Soki ze 100% wyciskanych owoców czy warzyw są ciężko jednak dostępne w polskich sklepach. Jedynym wyjściem jest wyciskanie samemu w domu przy pomocy wyciskarki. Jednak gdy już kupujemy to zwracajmy uwagę czy ma zawiera wsad owocowy lub warzywny. Nie powinien zawierać słodzików, konserwantów czy barwników.
Drugim kryterium jest obróbka termiczna. Najczęściej spotykane są soki pasteryzowane(długo okres przydatności). Wyróżniamy również soki jednodniowe(najkrótszy termin do spożycia) oraz pasteryzowane w niskiej temperaturze( okres do spożycia krótszy niż w przypadku pasteryzowanych, ale dłuższy niż w przypadku jednodniowych). istotne jest również rodzaj półproduktu stosowany przy produkcji soku czyli świeże czy wyprodukowane z zagęszczonego przecieru.
Kolejną kategoria jest jego konsystencja. Świeże soki są mętne, gęste. Te sklepowe są najczęściej rozcieńczane wodą.
Ostatnią kategorią jest opakowanie w jakim znajduje się sok. W kartonach znajdziemy te poddane procesowi pasteryzacji, natomiast w butelkach te świeże.
Soki oprócz samego procesu produkcji rozróżnia je również podział na owocowe lub warzywne.
</a
Do najpopularniejszych soków warzywnych zaliczymy ten z marchwi, który wzmacnia wzrok oraz odporność i pomidorowy, który ma działanie antynowotworowe.
Więc pijmy soki na zdrowie, ale najlepiej tylko świeżo wyciskane. Jeśli musimy już wybierać soki ze sklepu to tylko te, które zawierają jak najmniej konserwantów i sztucznych dodatków.

Źródło:

https://portal.abczdrowie.pl/soki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sok

Komentarze

Popularne posty

Drukuj