Zakręcona drożdżówka to doskonały posiłek na drugie śniadanie.
Sycące, słodkie, dodające energii. Domowa wersja zakręconej drożdżówki
zapewne spodoba się mamom, które z przyjemnością podadzą taką domową
bułkę dziecku. Zakręcona drożdżówka jest przepisem , który staram się
robić regularnie, gdyż wiem że smakuje on mojej rodzinie. W moim
przypadku sprawdza się doskonale w dalekie podróże, gdyż taka bułka
doskonale znosi długa jazdę. Zabieram ją również na wiosenne pikniki.
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
80 g cukru
60 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
Masło roztapiamy. Studzimy. Do miski dodajemy mąkę, pozostały cukier, letnie mleko, rozczyn, jajka. Krótko miksujemy. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne ciasto. Forujemy z nich kulki, nadając kształt obwarzanka. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosły.
Gdy drożdżówki urosną możemy posmarować je białkiem. Pieczemy 180 stopniach przez około 30-35 minut. studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
80 g cukru
60 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
Masło roztapiamy. Studzimy. Do miski dodajemy mąkę, pozostały cukier, letnie mleko, rozczyn, jajka. Krótko miksujemy. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne ciasto. Forujemy z nich kulki, nadając kształt obwarzanka. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosły.
Gdy drożdżówki urosną możemy posmarować je białkiem. Pieczemy 180 stopniach przez około 30-35 minut. studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz