Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zakręcona drożdżówka

Zakręcona drożdżówka to doskonały posiłek na drugie śniadanie. Sycące, słodkie, dodające energii. Domowa wersja zakręconej drożdżówki zapewne spodoba się mamom, które z przyjemnością podadzą taką domową bułkę dziecku. Zakręcona drożdżówka jest przepisem , który staram się robić regularnie, gdyż wiem że smakuje on mojej rodzinie. W moim przypadku sprawdza się doskonale w dalekie podróże, gdyż taka bułka doskonale znosi długa jazdę. Zabieram ją również na wiosenne pikniki.
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
80 g cukru
60 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
Masło roztapiamy. Studzimy. Do miski dodajemy mąkę, pozostały cukier, letnie mleko, rozczyn, jajka. Krótko miksujemy. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne ciasto. Forujemy z nich kulki, nadając kształt obwarzanka. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosły.
Gdy drożdżówki urosną możemy posmarować je białkiem. Pieczemy 180 stopniach przez około 30-35 minut. studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
drożdżówki, zakręcone bułęczki, zakrecone drożdżówki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj