Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zakręcone ptysiowe pączusie

Zakręcone ptysiowe pączusie to jedne z najpopularniejszych deserów karnawałowych. Można powiedzieć, że dzięki tym pączusiom stałam się fanką ciasta ptysiowego. Mogę powiedzieć, że sposób robienia zakręconych ptysiowych pączusiów jest dosyć prosty, niestety najwięcej czasu trzeba poświęcić na smażenie. Jednak karnawał jest raz do roku i zakręcone ptysiowe pączusie prawią, iż upłynie w bardzo smacznej atmosferze.
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 ml wody
100 g masła
4 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papier do pieczenia
Wodę i masło zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy mąkę pszenną. Na małym ogniu szybko łączymy wszystkie składniki, aż do momentu odklejania się ciasta od ścianek garnka. Studzimy. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy po jednym jajku, za każdym razem energetycznie mieszając do połączenia składników.
Papier do pieczenia kroimy na kwadraty na każdym wyciskając z rękawa cukierniczego ciasto o kształcie koła. Tłuszcz rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy ostrożnie ciasto papierem do pieczenia do góry(ciasto ma być na dole !). Po około 30 sekundach zdejmujemy papier i smażymy ciasto z drugiej strony. Pączusie odsączamy na papierowym ręczniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
ptysie, pączki ptysiowe, przysmak z saragosy
Smacznego !
Źródło: „Kobieta i życie”, 2/2017

Komentarze

Popularne posty

Drukuj