Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zapiekana chałka z budyniem

Prosty i smaczny deser dla zabieganych. Przygotowanie jego zajmuje mniej niż 30 minut. Atutem tego dania jest również to, iż składa się z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. W moim przypadku sprawdza się idealnie, gdy mają przyjść nagle goście, a w domu nie mam ciasta. Nie raz mnie już ten deser uratował.
Składniki:
360 g chałki(1 mała lub pół dużej)
500 ml mleka
30 g budyniu(1 opakowanie)
30 g płatków migdałowych
ew. owoce do dekoracji
Chałkę kroimy na grube plastry. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Chałkę maczamy z dwóch stron w budyniu. Układamy w formie. Pieczemy 20 minut w 180-200 stopniach.
chałka, budyń, zapiekanki, zapiekana chałka z budyniem
Smacznego !
Źródło: A, Starmach, ” Pyszne 25″ , s. 112

Komentarze

Popularne posty

Drukuj