Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zapiekana chałka z budyniem

Prosty i smaczny deser dla zabieganych. Przygotowanie jego zajmuje mniej niż 30 minut. Atutem tego dania jest również to, iż składa się z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. W moim przypadku sprawdza się idealnie, gdy mają przyjść nagle goście, a w domu nie mam ciasta. Nie raz mnie już ten deser uratował.
Składniki:
360 g chałki(1 mała lub pół dużej)
500 ml mleka
30 g budyniu(1 opakowanie)
30 g płatków migdałowych
ew. owoce do dekoracji
Chałkę kroimy na grube plastry. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Chałkę maczamy z dwóch stron w budyniu. Układamy w formie. Pieczemy 20 minut w 180-200 stopniach.
chałka, budyń, zapiekanki, zapiekana chałka z budyniem
Smacznego !
Źródło: A, Starmach, ” Pyszne 25″ , s. 112

Komentarze

Popularne posty

Drukuj