Zapiekana chałka z budyniem

Prosty i smaczny deser dla zabieganych. Przygotowanie jego zajmuje mniej niż 30 minut. Atutem tego dania jest również to, iż składa się z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. W moim przypadku sprawdza się idealnie, gdy mają przyjść nagle goście, a w domu nie mam ciasta. Nie raz mnie już ten deser uratował.
Składniki:
360 g chałki(1 mała lub pół dużej)
500 ml mleka
30 g budyniu(1 opakowanie)
30 g płatków migdałowych
ew. owoce do dekoracji
Chałkę kroimy na grube plastry. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Chałkę maczamy z dwóch stron w budyniu. Układamy w formie. Pieczemy 20 minut w 180-200 stopniach.
chałka, budyń, zapiekanki, zapiekana chałka z budyniem
Smacznego !
Źródło: A, Starmach, ” Pyszne 25″ , s. 112

Komentarze