Naleśniki są jednym z najszybszych sposobów na szybki obiad czy
podwieczorek. Moim zdaniem bogactwo smaków i możliwości nadziewania
naleśników sprawia, iż przypadną one każdemu. Dziś proponuję pełne
orzechów zapiekane naleśniki. Zapiekane naleśniki z orzechami w moim
domu podawane są jako obiad lub słodka kolacja. Zapiekane naleśniki z
orzechami są bogate w składniki mineralne:magnez, wapń, cynk czy
żelazo. Po prostu nikt im się nie oprze.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat waniliowy
nadzienie
250 g orzechów włoskich
100 g miękkiego masła
sos
200 ml śmietany 12%
100 g orzechów włoskich
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone orzechy łączymy z miękkim masłem. Powstałym masłem orzechowym smarujemy naleśniki. Zawijamy tworząc rulon.
Naleśniki układamy w formie ceramicznej polewamy śmietaną i posypujemy mielonymi orzechami. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat waniliowy
nadzienie
250 g orzechów włoskich
100 g miękkiego masła
sos
200 ml śmietany 12%
100 g orzechów włoskich
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone orzechy łączymy z miękkim masłem. Powstałym masłem orzechowym smarujemy naleśniki. Zawijamy tworząc rulon.
Naleśniki układamy w formie ceramicznej polewamy śmietaną i posypujemy mielonymi orzechami. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz