Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zapiekane naleśniki z orzechami

Naleśniki są jednym z najszybszych sposobów na szybki obiad czy podwieczorek. Moim zdaniem bogactwo smaków i możliwości nadziewania naleśników sprawia, iż przypadną one każdemu. Dziś proponuję pełne orzechów zapiekane naleśniki. Zapiekane naleśniki z orzechami w moim domu podawane są jako obiad lub słodka kolacja. Zapiekane naleśniki z orzechami są bogate w składniki mineralne:magnez, wapń, cynk czy żelazo. Po prostu nikt im się nie oprze.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat waniliowy
nadzienie
250 g orzechów włoskich
100 g miękkiego masła
sos
200 ml śmietany 12%
100 g orzechów włoskich
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone orzechy łączymy z miękkim masłem. Powstałym masłem orzechowym smarujemy naleśniki. Zawijamy tworząc rulon.
Naleśniki układamy w formie ceramicznej polewamy śmietaną i posypujemy mielonymi orzechami. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Studzimy.


orzechy, naleśniki, naleśniki z orzechami, zapiekane naleśniki z orzechami

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj