Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zapiekane naleśniki z orzechami

Naleśniki są jednym z najszybszych sposobów na szybki obiad czy podwieczorek. Moim zdaniem bogactwo smaków i możliwości nadziewania naleśników sprawia, iż przypadną one każdemu. Dziś proponuję pełne orzechów zapiekane naleśniki. Zapiekane naleśniki z orzechami w moim domu podawane są jako obiad lub słodka kolacja. Zapiekane naleśniki z orzechami są bogate w składniki mineralne:magnez, wapń, cynk czy żelazo. Po prostu nikt im się nie oprze.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat waniliowy
nadzienie
250 g orzechów włoskich
100 g miękkiego masła
sos
200 ml śmietany 12%
100 g orzechów włoskich
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Orzechy włoskie mielimy. Zmielone orzechy łączymy z miękkim masłem. Powstałym masłem orzechowym smarujemy naleśniki. Zawijamy tworząc rulon.
Naleśniki układamy w formie ceramicznej polewamy śmietaną i posypujemy mielonymi orzechami. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
orzechy, naleśniki, naleśniki z orzechami, zapiekane naleśniki z orzechami

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj