Zapiekanka makaronowa z serem jest uniwersalnym daniem, które może
stanowić alternatywę dla mięsa. Jest przy tym syta. Teraz, gdy nadchodzą
coraz cieplejsze dni zapewne będzie często gościć na waszych stołach.
Przepis ten jest zarazem również uniwersalny, gdyż można go dowolnie
modyfikować dodając do niego na przykład owoce.
Składniki:
200 g makarony(ja wybrałam świderki, ale może być inny)
200 g sera
20 g cukru( możemy zastąpić 2 łyżkami miodu)
1 żółtko
ewentualnie dodajemy owoce
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy(dojdzie w piekarniku). Ser mielimy, dodajemy żółtko oraz cukier. Krótko ucieramy. W misce łączymy makaron z serem. Dodajemy ewentualnie owoce. Ceramiczna formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy makaron z serem. Pieczemy 20 -30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
200 g makarony(ja wybrałam świderki, ale może być inny)
200 g sera
20 g cukru( możemy zastąpić 2 łyżkami miodu)
1 żółtko
ewentualnie dodajemy owoce
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy(dojdzie w piekarniku). Ser mielimy, dodajemy żółtko oraz cukier. Krótko ucieramy. W misce łączymy makaron z serem. Dodajemy ewentualnie owoce. Ceramiczna formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy makaron z serem. Pieczemy 20 -30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz