Zapiekany makaron z serkiem homogenizowanym

Serek homogenizowany jest produktem, który występuje w wielu daniach. Zarówno słodkich jak i słonych. Choć powiem wam, że z makaronem to jadłam pierwszy raz. Efekcie okazało się to fajnym i smacznym daniem. Zapiekany makaron z serkiem homogenizowanym jest daniem łagodnym, nieco słodkawym. Idealne rozwiązanie dla dzieci, gdyż robi się to danie szybko i jest łatwe. U mnie w domu często przygotowuję takie zapiekanki na słodko z owocami na bazie jogurtu lub właśnie serka homogenizowanego. Polecam!
Składniki:
300 g makaronu świderki
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
masło do wysmarowania formy
woda
sól
Wodę zagotowujemy ze szczypta soli. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Gotujemy około 8-10 minut od ponownego zagotowania. Odcedzamy i studzimy. Serek homogenizowany mieszamy z jajkiem(oba produkty wyjmujemy około 1 godziny wcześniej). Ciepły, ale nie gorący makaron mieszamy z masą jajeczna. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy makaron. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy udekorować owocami lub cukrem pudrem.
zapiekany makaron, serek homogenizowany
Smacznego!

Komentarze