Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Żelatyna-praktyczne wskazówki

Ile to ja miałam kłopotu z żelatyną. Trudno powiedzieć i zliczyć. Jednak, aby lepiej zrozumieć żelatynę zacznijmy od początku.Żelatyna to tak na prawdę mieszaniną białek i peptydów. Żelatyna ma w przemyśle cukierniczym i w samej kuchni szerokie zastosowanie. Używamy jej do ciast, deserów i dań na zimno. Produktem, którym z niego powstaje to znana wszystkim galaretka. Żelatyna jest wykorzystywana w przemyśle kuchennym jako zagęstnik. Spotkamy ją w jogurtach, wędlinach(!).
Czym jest żelatyna? Żelatyna jest produktem od zwierzęcym. Nie poleca się jej wegetarianom. Głównymi składnikami żelatyny to: glicyny,proliny,hydroksyproliny .
Czy żelatyna odchudza? Można tak powiedzieć. Galaretka powstałą z żelatyny dostarcza organizmowi mniej niż 200 kalorii. Żelatyna jako, ze jest produktem wysoko białkowym, może stanowić jeden z elementów diety proteinowej. Najbardziej dietetyczną wersją jest galaretka owocowa na bazie żelatyny.
Na jakie choroby pomaga żelatyna? Żelatyna pomaga na:
- działa przeciw zapalnie,
- utrzymuje sprężystość skóry,
- pomaga na stawy,
- pomaga w gojeniu ran.
Ile znamy technik rozpuszczania galaretki? Dwie techniki są najpopularniejsze. Coraz częściej w sklepach można spotkać żelatynę w listach(o jej metodzie napiszę trochę niżej)
Przepis na rozpuszczenie żelatyny w zimnej wodzie:
Składniki:
30-40 ml zimnej wody
2 płaskie łyżki żelatyny
Żelatynę umieszczamy w naczynku o grubym dnie. Dolewamy wodę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy żelatynę(nie gotujemy), do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Przestudzamy. Aby dodać do deserów musi być jeszcze ciepła. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy małym strumieniem do jogurtu czy sera.
Przepis na żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie:
Składniki:
40-50 ml wody
2 płaskie łyżki żelatyny
Wodę zagotowujemy. W naczyniu umieszczamy żelatynę. Dolewamy wodę. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Chwilę czekamy, aby przestygła. Tak przygotowaną żelatynę dolewamy do deserów, które są gotowane lub są ciepłe.
Przepis na rozpuszczenie żelatyny w listach:
Składniki:
10-15 g żelatyny w listach (1 listek)
50 ml zimnej wody
Listek żelatyny umieścić w misce. Zalać wodą i odczekać 10 minut. Żelatynę odcedzić i wstawić do mikrofali na średni ogień na 10-15 sekund. Można również żelatynę umieścić w małym garnuszku i podgrzać na palniku.
Uwagi!
1)Żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach.
2) Jeśli damy za mało wody to dobrze nie rozpuścimy żelatyny i powstaną grudki w masie.
3) jeśli nie rozpuścimy dobrze żelatyny to krem okaże się płynny i nie stężeje(ile razy ja tak miałam).
4)Żelatyna po tym jak miksowano do kremu powstały grudki. Ja nigdy nie miksuję tylko ręcznie mieszam żelatyn i krem.
5) Odpowiednikiem żelatyny w diecie wegańskiej jest agar. Postępujemy z nią tak jak z żelatyną.

żelatyna

Źródło:http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,wszystko-o-zelatynie.html
http://www.mojewypieki.com/post/ujarzmiamy-zelatyne

Komentarze

Popularne posty

Drukuj