Ciasteczka "kocie oczka" są to pyszne i dosyć smaczne kruche ciastka z dodatkiem dżemu lub konfitury. Do tej pory starałam się omijać ciasteczka "kocie oczka" szerokim łukiem. Wydawały mi się takie nudne i zbyt proste. Jednak, gdy pewnego dnia nudziłam się i dodatkowo nie miałam nic słodkiego w domu, postanowiłam je upiec. Ciasteczka"kocie oczka" okazało się, że nie były tak czasochłonne jak do tej pory przypuszczałam. Ciekawe jest, że "kocie oczka" pochodzą z Małopolski i tam też początkowo zdobywały popularność. Polecam nie tylko do kawy!
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
100 g dżemu morelowego
40 g cukru pudru
10 ml śmietany 12 lub 18%(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia( 1 łyżka)
2 żółtka
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinamy okręgi, następnie z części z nich wycinamy mniejsze okręgi. Okręgi z dziurką nakładamy na okręgi bez dziurki. Ciasteczka pieczemy około9-10 minut w 180 stopniach. Studzimy. W miejsce dziurki układamy po łyżce dżemu morelowego. Posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
100 g dżemu morelowego
40 g cukru pudru
10 ml śmietany 12 lub 18%(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia( 1 łyżka)
2 żółtka
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinamy okręgi, następnie z części z nich wycinamy mniejsze okręgi. Okręgi z dziurką nakładamy na okręgi bez dziurki. Ciasteczka pieczemy około9-10 minut w 180 stopniach. Studzimy. W miejsce dziurki układamy po łyżce dżemu morelowego. Posypujemy cukrem pudrem.
Wow :) Musze je zrobić
OdpowiedzUsuń