Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasteczka "kocie oczka"

Ciasteczka "kocie oczka" są to pyszne i dosyć smaczne kruche ciastka z dodatkiem dżemu lub konfitury. Do tej pory starałam się omijać ciasteczka "kocie oczka" szerokim łukiem. Wydawały mi się takie nudne i zbyt proste. Jednak, gdy pewnego dnia nudziłam się i dodatkowo nie miałam nic słodkiego w domu, postanowiłam je upiec. Ciasteczka"kocie oczka" okazało się, że nie były tak czasochłonne jak do tej pory przypuszczałam. Ciekawe jest, że "kocie oczka" pochodzą z Małopolski i tam też początkowo zdobywały popularność. Polecam nie tylko do kawy!
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
100 g dżemu morelowego
40 g cukru pudru
10 ml śmietany 12 lub 18%(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia( 1 łyżka)
2 żółtka
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinamy okręgi, następnie z części z nich wycinamy mniejsze okręgi. Okręgi z dziurką nakładamy na okręgi bez dziurki. Ciasteczka pieczemy około9-10 minut w 180 stopniach. Studzimy. W miejsce dziurki układamy po łyżce dżemu morelowego. Posypujemy cukrem pudrem.


ciasteczka "kocie oczka"
Smacznego!
Źródło:"Wielka księga z wypiekami", s. 72.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj