Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Faworki pieczone

Karnawał na półmetku. W cukierniach powoli zaczynają królować pączki, pączusie i oczywiście faworki. Ja jestem taką osobą, która nie wyobraża sobie karnawału bez faworki(myślę, że i wy też nie?). W tym roku postanowiłam jednak przygotować faworki w wersji fit czyli pieczone w piekarniku. Był to ciekawy pomysł. Faworki pieczone okazały się równie pyszne i smaczne. Zachowały swoją chrupkość i charakterystyczny smak. Ocenę, które faworki są lepsze: tradycyjne - smażone na tłuszczu czy fit czyli pieczone w piekarniku pozostawiam w waszej ocenie. Mimo tego jednak mogę polecić wam faworki pieczone!
Składniki:
200 g mąki pszennej
40 g masła
40 ml śmietany 12%(około 3-4 łyżek)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 żółtka
cukier puder do dekoracji
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Dodaje śmietanę, zimne masło oraz żółtka. Zagniatam zwarte ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na co najmniej godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję i bardzo cienko rozwałkowuję. Rozwałkowane ciasto kroję na pasy, w których robię jeszcze jeden cienki paseczek. Przekładam jednym końcem ciasta przez środek, tworząc faworek. Faworki umieszczam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach do przyrumienienia. Studzę i dowolnie dekoruję.
faworki, faworki pieczone
Smacznego!
Źródło:  https://wypiekibeaty.com.pl/pieczone-faworki/


Komentarze

  1. Ciekawy pomysł na faworki. Chętnie spróbuję. Mam tylko jedną wątpliwość: 10g proszku to więcej niż 2 łyżeczki, jesli mnie pamięć nie myli 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj