Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Cytrusowe tiramisu

Zimna za oknem trzyma się mocno i nic nie wskazuje, aby  miała szybko się skończyć. Zima kojarzy mi się nie tylko z białym puchem,ale również z pachnącymi cytrusami. Uwielbiam smak pomarańczy czy słodkich mandarynek. Pomysłem, aby uchwycić smak cytrusów było powstanie właśnie Cytrusowego tiramisu. Nieco kwaskowe, ale równie pyszne tiramisu niczym nie odbiega od klasycznej wersji. Moim zdaniem jest to jedna z moich ulubionych wersji klasyka z Włoch. Polecam!
Składniki:
500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
400 g podłużnych biszkoptów
120 ml wody
60 g cukru( około 5 łyżek)
40 g kakao( około 4 łyżek)
30 ml soku pomarańczowego
30 ml soku z cytryny
25 ml likieru migdałowego
6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
3 jajka
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia.  Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy.
Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.


cytrusy, tiramisu
cytrusy, tiramisu
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuję :)

    zapraszam przy okazji do mnie: http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    Może tez znajdziesz coś dla siebie :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj