Piernik Staropolski to tak naprawdę klasyka polskiego cukiernictwa. Najczęściej wypiekany jest w okresie Bożego Narodzenia. I u mnie nie było inaczej. Ciasto, które dziś wam pokarze miało swój debiut w ostatnie święta.
Początkowo byłam do niego nastawiona sceptycznie. Wydawał mi się dosyć trudny i czasochłonny. Jednak początkowe obawy zamieniły się w radość, jak się okazało, iż Piernik Staropolski całej mojej rodzinie posmakował. Nie od dziś wiadomo, iż pierniki słynną z doskonałego korzenno- miodowego smaku i bogactwa wartości odżywczych . Polecam Piernik Staropolski nie tylko od święta !
Składniki:
ciasto
200 g masła
150 g miodu(3/4 szklanki)
120 g mąki pszennej(1/2 szklanki)
60 g mąki żytniej (około 5 łyżek)
50 g cukru trzcinowego(około 5 łyżek)
40 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
20 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki)
10 g sody oczyszczonej( 1 łyżeczka)
4 jajka
do przełożenia
250 g powideł( 3/4 słoika)
50 g miodu(około 5 łyżek)
12 g żelatyny(3 łyżki)
polewa
200 g czekolady deserowej(2 tabliczki)
100 ml śmietany 30%(1/2 opakowania)
dodatkowo
400 g masy marcepanowej( 2 opakowania)
Ciasto: W rondelku roztapiamy masło i miód. Przesiewamy przyprawę do piernika i kakao. Dodajemy do rozpuszczającego się masła z miodem. Mieszamy do momentu połączenia się składników,
nie zagotowujemy. Studzimy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i żytnią łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dolewamy masło z miodem i przyprawami. Krótko miksujemy do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy około 40 minut w 170 stopniach( do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Przełożenie: Powidła przekładamy do rondelka i dodajemy miód. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści.
Ciasto kroimy na trzy części. Spód ciasta ponownie umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta smarujemy 1/2 powideł. Na powidła nakładamy drugą część ciasta i ponownie smarujemy 1/2 powideł. Na powidłach układamy ostatnią część ciasta. Całość umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Masa marcepanowa: Masę marcepanową umieszczam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkuję jak najcieniej.
Wystudzone ciasto wyjmuję z lodówki i keksówki. Obkładam rozwałkowaną masą marcepanową. Ponownie umieszczam w lodówce na 30 minut.
Polewa: Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach. Śmietanę podgrzewam(pamiętam, aby nie zagotować). Ciepłą śmietanę wylewam na czekoladę. Czekam około minuty, a następnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto ponownie wyjmuję z lodówki i oblewam rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekoruję.
Smacznego!
Źródło: "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego", s. 264-265.
wspaniałe
OdpowiedzUsuńmój ulubiony !
OdpowiedzUsuń