Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Aksamitny sernik z białą czekoladą

Aksamitny sernik z białą czekoladą jest jednym z moich ulubionych ciast. Od momentu gdy pierwszy raz go upiekłam, skradł moje serce. Pyszny, mięciutki i pachnący wanilią sernik. Dodatek białej czekolady sprawia, iż ciasto nabiera dodatkowego smaku. Niezwykle ciekawe jest wykorzystanie w przepisie ciasta kruchego, składającego się z dwóch kolorów: jasnego i ciemnego. Aksamitny sernik z białą czekoladą często gości na moim stole przy okazji świąt czy ważnych uroczystości rodzinnych. Polecam!
Składniki:
ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
30 g cukru pudru
15 g kakao
4 g proszku do pieczenia
2 jajka
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200g czekolady białej
100g cukru
100 g masła
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
polewa:
100 g czekolady białej
20 ml śmietanki 36%
krem dekoracyjny czekoladowy
Ciasto: Mąkę pszenną wraz z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiewam. Do przesianej mąki dodaje zimne masło oraz 2 jajka . Zagniatam gładkie ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na równą połowę. Do jednej połowy dodaje kakao i ponownie zagniatam. Oba ciasta wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie rozwałkowuję oba ciasta. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Z rozwałkowanych ciast wykrywam pasy i układam naprzemiennie na dnie tortownicy tworząc charakterystyczną kratkę. Spód podpiekam 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
Masa serowa: Żółtka oddzielam od białek. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Miękkie masło ucieram z cukrem, następnie nie przerywając dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję do masy partiami ser, miksuję. Do masy serowej wlewam wolnym strumieniem przestudzoną czekoladę. Miksuję. Do masy dodaję proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksuję. Białka ubijam na sztywną masę. Delikatnie dodaje pianę z białek do masy serowej. 
Masę serową wylewam na podpieczony spód. Ciasto piekę w 170 stopniach przez 75 minut. Studzę.
Polewa: Śmietankę podgrzewam i delikatnie łączę z białą czekoladą. Mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Polewą smaruję wystudzony sernik. Dowolnie ozdabiam.


sernik, ciasto, biała czekolada,aksamitny sernik z białą czekoladą
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty

Drukuj