Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa jest jednym z najprostszych ciast jakie kiedykolwiek upiekłam. Doskonałe w smaku, wilgotne i pachnące. Doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tak naprawdę 20 minut(bez czasu pieczenia) i mamy gotowe ciasto. Pyszna babka jogurtowa jest doskonałym wypiekiem na nadchodzące święta. Zachowuje długo świeżość więc możecie spokojnie przygotować ją kilka dni wcześniej. Do babki jogurtowej możemy dodać również jabłka lub inne ulubione owoce. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
180 ml jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 ml oleju(1/2 szklanki)
50 g cukru brązowego(około 5 łyżek)
20 ml wody(około 2 łyżek)
4 g proszku do pieczenia( 1 łyżeczka)
4 g sody(1 łyżeczka)
2 jajka
aromat waniliowy
cukier puder do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Jajka wraz z cukrem i cukrem brązowym zmiksuj. Do ubitych jajek dodaj przesiane suche składniki, aromat waniliowy, olej , wodę oraz jogurt. Całość miksuj do połączenia się składników. Kwadratową formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Ciasto piecz około 30-35 minut w 170 stopniach. Wystudź. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


babka, jogurt, babka jogurtowa
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj