Rogaliki nie wątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem. Zajadałam się nimi jak tylko przygotowała je moja babcia. Były bardzo pyszne, kruchutkie i bardzo charakterystyczne. Dziś ja próbuję odtworzyć smak tych niezwykłych rogalików. Nie wiem czy uda mi się kiedykolwiek dojść do mistrzostwa jak moja babcia, ale będę próbować. Jednym z moich ulubionych połączeń są właśnie rogaliki z dodatkiem czekolady. Nie umiem nim się oprzeć. Czekoladowe rogaliki są idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki ziemniaczanej
150 g kremu czekoladowego
100 g cukru
80 g masła
20 ml mleka( 2łyżki)
2 jajka
1 żółtko
aromat waniliowy
Obie mąki przesiewamy. Do maki dodajemy cukier, aromat, jajka oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce kremu czekoladowego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki ziemniaczanej
150 g kremu czekoladowego
100 g cukru
80 g masła
20 ml mleka( 2łyżki)
2 jajka
1 żółtko
aromat waniliowy
Obie mąki przesiewamy. Do maki dodajemy cukier, aromat, jajka oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce kremu czekoladowego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
fajne te rogaliki
OdpowiedzUsuń