Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kokosowe tiramisu

Pewnie zauważyliście, że  w swoich przepisach bardzo często sięgam po wiórki kokosowe. Są to bakalie za którymi wprost przepadam. Moim zdaniem wiórki kokosowe nadają ciastom i deserom specyficznego, a zarazem wyjątkowego ciasta. Co jednak zrobić, gdy zostaje nam po świętach nieco za dużo tych pysznych bakali. Doskonałym rozwiązaniem jest właśnie kokosowe tiramisu. Szybki i łatwy włoski deser w dosyć prosty sposób został wzbogacony o wyjątkowy smak. Wiórki kokosowe wykorzystane w deserze sprawiły, iż klasyczne tiramisu nabrało egzotycznego charakteru. Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
400 g podłużnych biszkoptów
120 ml wody
50 g cukru( około 5 łyżek)
40 g kakao( około 4 łyżek)
30 g wiórków kokosowych (około 5 łyżek)
25 ml likieru kokosowego 
6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
2 jajka
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia.  Do wystudzonej kawy dodajemy likier kokosowy. Mieszamy.
Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.


kokos, bakalie, tiramisu, tiramisu kokosowe
kokos, bakalie, tiramisu, tiramisu kokosowe
Smacznego !

Komentarze

  1. wspaniałosci zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Następne tiramisu robię z kokosem! Tylko najpierw podjade do czech po likier kokosowy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj