Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik "Szachownica" z nutą wanili

Święta Wielkanocne tuz tuż. Pora zastanawiać się jaki tu upiec sernik. Jedną z propozycji niech będzie efektowny i mocno waniliowy Sernik "Szachownica". Połączenie ciasta czekoladowego i sernika nie od dziś jest gwarantem udanych wypieków, ale wyczarowanie z tego szachownicy to dopiero tworzy efekt "Wow". Sernik "Szachownica" z nutą wanilii jest doskonałym ciastem na wielkie uroczystości. Doskonale smakuje z niedzielną kawą. Polecam!
Składniki:
ciasto:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła
150 g cukru(3/4 szklanki)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
30 g powideł(3 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 jajka
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g masła
180 g cukru(1 szklanka)
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
5 jajek
polewa :
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
20 ml mleka
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek.Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy. Dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na kwadratową formę do pieczenia wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy mąkę oraz proszek budyniowy. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy pianę z białek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto czekoladowe kroimy na pasy. W formie do pieczenia układamy na zmianę masę serową i ciasto czekoladowe. Sernik pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem. Polewamy nią wystudzone ciasto i dowolnie ozdabiamy.
sernik, ciasto czekoladowe,sernik "szachownica"z nutą wanili
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj