Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik "Szachownica" z nutą wanili

Święta Wielkanocne tuz tuż. Pora zastanawiać się jaki tu upiec sernik. Jedną z propozycji niech będzie efektowny i mocno waniliowy Sernik "Szachownica". Połączenie ciasta czekoladowego i sernika nie od dziś jest gwarantem udanych wypieków, ale wyczarowanie z tego szachownicy to dopiero tworzy efekt "Wow". Sernik "Szachownica" z nutą wanilii jest doskonałym ciastem na wielkie uroczystości. Doskonale smakuje z niedzielną kawą. Polecam!
Składniki:
ciasto:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła
150 g cukru(3/4 szklanki)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
30 g powideł(3 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 jajka
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g masła
180 g cukru(1 szklanka)
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
5 jajek
polewa :
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
20 ml mleka
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek.Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy. Dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na kwadratową formę do pieczenia wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy mąkę oraz proszek budyniowy. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy pianę z białek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto czekoladowe kroimy na pasy. W formie do pieczenia układamy na zmianę masę serową i ciasto czekoladowe. Sernik pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem. Polewamy nią wystudzone ciasto i dowolnie ozdabiamy.


sernik, ciasto czekoladowe,sernik "szachownica"z nutą wanili
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj