Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szybki makowiec (last minute)

Makowce są jednymi z moich ulubionych ciast. Mogłam bym się nimi zajadać nie zależnie od pory roku. Czasem jednak nie mam ochoty na mozolne namaczanie i mielenie maku. Co w tedy robię? Posiłkuje się gotowymi masami. Wiem co powiedzie, że w takich masach jest mnóstwo niezdrowych dodatków. Czasem jednak nie mam wyboru. Dzisiejszy przepis tak naprawdę powstał pod wpływem chwili i w zamiarze miał brać udział w konkursie. W efekcie w konkursie udziału nie wzięłam, przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, a makowiec zniknął szybciej niż się spodziewałam. Polecam!
Składniki:
380 g masy makowej(może być gotowa)
100 g cukru
100 g masła
80 g mąki
40 g miodu
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
3 jajka
1 jabłko
Jabłko myję i obieram ze skórki. Ścieram na tarce o grubych oczkach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaje pojedynczo jajka, nie przerywając ucierania. Dodaje partiami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję. Do masy dodaję masę makową oraz starte jabłko(obsypane mąkę i odciśnięte). Mieszam do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewam do tortownicy(małej) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 35-40 minut w 180 stopniach. Studzę i dowolnie dekoruję.
ciasto, makowiec, szybki makowiec
makowiec, ciasato, szybki makowiec
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj