Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanoc już za chwilę. Jednym z nieodłącznych elementów tych właśnie świąt jest babka drożdżowa. Pachnąca, puchata i pełna rodzynek. Uwielbiam przygotowywać i oczekiwać na pyszną babkę drożdżową. Można powiedzieć , iż jest to pełen rytuał. Nic tak nie ćwiczy cierpliwości jak właśnie oczekiwanie na pyszną babkę drożdżową. Wielkanocna babka drożdżowa zajmuje szczególne miejsce na moim świątecznym stole. Polecam !
Składniki:
500 g mąki pszennej
125 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
4 żółtka
aromat migdałowy
lukier
100 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
kilka łyżek ciepłej wody
Rozczyn: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Świeże drożdże rozgniatamy z  dwiema łyżkami cukru, dwiema łyżkami mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Ciasto: Rodzynki parzymy. Odsączamy i obsypujemy mąką. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, żółtka i rodzynki. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto(najlepiej ręcznie). Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną lub dwie godziny( musimy co jakiś czas patrzeć). Ciasto ponownie chwilę zagniatamy i wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut(może być krócej, trzeba kontrolować ) . Ciasto po 30 minutach wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 -50 minut. Studzimy.
Lukier: Cukier puder łączymy z wodą i sokiem z cytryny. Ciepłym lukrem polewamy ciasto.
babka, ciasto, babka drożdżowa
babka, ciasto, babka drożdżowa
Smacznego!
Źródło: "Pyszne na każdą okazję", s.26-29.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj