Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanoc już za chwilę. Jednym z nieodłącznych elementów tych właśnie świąt jest babka drożdżowa. Pachnąca, puchata i pełna rodzynek. Uwielbiam przygotowywać i oczekiwać na pyszną babkę drożdżową. Można powiedzieć , iż jest to pełen rytuał. Nic tak nie ćwiczy cierpliwości jak właśnie oczekiwanie na pyszną babkę drożdżową. Wielkanocna babka drożdżowa zajmuje szczególne miejsce na moim świątecznym stole. Polecam !
Składniki:
500 g mąki pszennej
125 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
4 żółtka
aromat migdałowy
lukier
100 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
kilka łyżek ciepłej wody
Rozczyn: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Świeże drożdże rozgniatamy z  dwiema łyżkami cukru, dwiema łyżkami mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Ciasto: Rodzynki parzymy. Odsączamy i obsypujemy mąką. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, żółtka i rodzynki. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto(najlepiej ręcznie). Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną lub dwie godziny( musimy co jakiś czas patrzeć). Ciasto ponownie chwilę zagniatamy i wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut(może być krócej, trzeba kontrolować ) . Ciasto po 30 minutach wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 -50 minut. Studzimy.
Lukier: Cukier puder łączymy z wodą i sokiem z cytryny. Ciepłym lukrem polewamy ciasto.


babka, ciasto, babka drożdżowa
babka, ciasto, babka drożdżowa
Smacznego!
Źródło: "Pyszne na każdą okazję", s.26-29.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj