Ciasteczka "Pychotki" są to pyszne, kruche małe smakołyki z dodatkiem cukru. Cukier oczywiście można zastąpić makiem, ziarnami czy czekoladą. Ciasteczka "Pychotki" robi się bardzo szybko, po upieczeniu znikają migiem. U mnie w domu nie wytrzymały nawet całego weekendu. Małe smakołyki są również doskonałym smakołykiem na piknik podczas majówki. Majówka to czas, który chcemy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Ciasteczka "Pychotki" są więc doskonałą propozycją dla wszystkich. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
3-4 żółtka
1 białko
cukier do posypania ciasteczek
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy miękkie masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 10 mm. Wycinamy koła. Ciastka umieszczamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem. Ciasteczka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut(do zrumienienia). Studzimy.
Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
3-4 żółtka
1 białko
cukier do posypania ciasteczek
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy miękkie masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 10 mm. Wycinamy koła. Ciastka umieszczamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem. Ciasteczka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut(do zrumienienia). Studzimy.
świetne są te ciasteczka
OdpowiedzUsuń