Ciasto kokosowe z bezą to jeden z tych wypieków, który jest u mnie w domu hitem każdego spotkania. Pyszne i dosyć łatwe połączenie ciasta czekoladowego, kremu kawowego i bezy kokosowej. Mogę wam zdradzić, iż ten wypiek piekę od lat w okresie majówki. Długie, ciepłe wiosenne dni, a do tego moje ulubione ciasto kokosowe sprawia, iż witam moją ulubioną porę roku wyjątkowo. Już się rozmarzyłam. Słodki, ale nie za słodki wypiek, jakim jest ciasto kokosowe z bezą to doskonałe przywitanie wiosny. Polecam!
Składniki:
ciasto
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g proszku budyniowego czekoladowego(1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
5 jajek
beza kokosowa
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru(1/2 szklanki)
5 białek
krem
500 ml mleka(1/2 litra)
200 g masła
120 g cukru(3/4 szklanki)
60 g proszku budyniowego śmietankowego(1 opakowanie)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
5 żółtek
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z pozostałymi składnikami. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą prostokątnej formy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w tej samej formie co ciasto ciemne. Bezę pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut(musi się przyrumienić).
Krem: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawą. W pozostałych 250 ml zimnego mleka mieszamy razem mleko, żółtka, mąkę, budyń. Do gotującego się mleka dodaje powstałą mieszankę. Ponownie zagotowujemy do powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń.
Ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Jeden płat ciasta posmarować 1/2 krem kawowego, następnie ułożyć bezę kokosową, a na nią pozostałą połowę kremu. Całość przykryć ciemnym płatem ciasta. Dowolnie udekorować.
Składniki:
ciasto
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g proszku budyniowego czekoladowego(1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
5 jajek
beza kokosowa
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru(1/2 szklanki)
5 białek
krem
500 ml mleka(1/2 litra)
200 g masła
120 g cukru(3/4 szklanki)
60 g proszku budyniowego śmietankowego(1 opakowanie)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
5 żółtek
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z pozostałymi składnikami. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą prostokątnej formy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w tej samej formie co ciasto ciemne. Bezę pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut(musi się przyrumienić).
Krem: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawą. W pozostałych 250 ml zimnego mleka mieszamy razem mleko, żółtka, mąkę, budyń. Do gotującego się mleka dodaje powstałą mieszankę. Ponownie zagotowujemy do powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń.
Ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Jeden płat ciasta posmarować 1/2 krem kawowego, następnie ułożyć bezę kokosową, a na nią pozostałą połowę kremu. Całość przykryć ciemnym płatem ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz