Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Klasyczne racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak przepadałam za tymi małymi i puszystymi placuszkami. I ostatnio postanowiłam powrócić do tych wspomnień za sprawą książki "Moje wypieki i desery". Przepis na klasyczne racuchy drożdżowe od razu mi się spodobał.  Placki bardzo posmakowały mojej rodzinie, dlatego i wam udostępniam przepis. Zapamiętajcie bo na prawdę warto. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
20 g cukru(2 łyżki)
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Z dwóch łyżek mąki, drożdży, 20 ml mleka i jednej łyżki cukru robimy rozczyn. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoił swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Całość łączymy ze sobą do powstania jednolitego ciasta. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 60-90 minut. Rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
racuchy, placki, drożdże
racuchy, placki, drożdże
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 79.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj