Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczne racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak przepadałam za tymi małymi i puszystymi placuszkami. I ostatnio postanowiłam powrócić do tych wspomnień za sprawą książki "Moje wypieki i desery". Przepis na klasyczne racuchy drożdżowe od razu mi się spodobał.  Placki bardzo posmakowały mojej rodzinie, dlatego i wam udostępniam przepis. Zapamiętajcie bo na prawdę warto. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
20 g cukru(2 łyżki)
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Z dwóch łyżek mąki, drożdży, 20 ml mleka i jednej łyżki cukru robimy rozczyn. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoił swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Całość łączymy ze sobą do powstania jednolitego ciasta. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 60-90 minut. Rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


racuchy, placki, drożdże
racuchy, placki, drożdże
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 79.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj