Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kostka hiszpańska

Pyszne i bardzo popularne ciasto, przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem bezików. Kostka hiszpańska to doskonały wypiek na przeróżne przyjęcia i spotkania w gronie bliskich. Jest to ciasto, które w moim przypadku było podane na przyjęciu rodzinnym. Zachwyt gości był ogromny. Moja kostka hiszpańska jest interpretacją przepisu z bloga "Moje Wypieki" . Kostka hiszpańska w moim przepisie nabrała bardziej wyrazistego charakteru i smaku poprzez małe ulepszenie kremu czekoladowego. Polecam!
Składniki:
ciasto
100 g cukru
90 g mąki pszennej
20 g kakao
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 jajka
krem czekoladowy
200 g masła
180 g cukru pudru
150 g serka mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g gotowych bezików
10 g kawy rozpuszczalnej
aromat waniliowy
nasączenie
100 ml wody
25 ml likieru kawowego
dodatkowo
250 ml śmietany 30%
200 g dżemu wiśniowego
10 g cukru pudru
10 g kawy rozpuszczalnej
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Do białek dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do ich połączenia. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Krem czekoladowy: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz wystudzone czekolady. Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy.
Nasączenie: Do ciepłej wody dodajemy likier kawowy. Mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką kawy i cukru pudru.
Na wystudzony biszkopt smarujemy dżem wiśniowy, na dżemie smarujemy krem czekoladowy. Na warstwie kremu smarujemy bitą śmietanę. Dowolnie dekorujemy.


ciasto czekolaodwe, kostka hiszpańska
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-hiszpanska

Komentarze

Popularne posty

Drukuj