Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Omlet cesarski

Wielką zwolenniczką omletów nigdy nie byłam. Czasem zdarza mi się jednak ulec i przygotować omlet z dodatkiem owoców czy syropu. Omlet cesarski to jednak jeden z prostych przepisów. Oryginalnie przepis powstał w Austrii, gdzie podaje się go ze śliwkami. Ja jednak nieco zmieniłam i podałam swój omlet cesarski z syropem klonowym i wiórkami kokosowymi. Omlet jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Fanką omletów może nie jestem, ale ten akurat przepis gorąco wam polecam!
Składniki:
20 g cukru(2 łyżki)
20 ml mleka(2 łyżki)
20 g mąki (2 łyżki)
2 żółtka
2 białka
cukier puder
masło do smażenia
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i mąkę. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z utartymi składnikami. Masło rozpuścić na patelni. Wylać masę jajeczną na mocno nagrzaną patelnie i smażyć po obu stronach na rumiano. Zdjąć z patelni i pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem.
omlet, omlet na słodko, omlet cesarski
Smacznego!
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz", s. 194-195.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj