Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Powrót do wspomnień ciąg dalszy. Dziś w tę piękną i zachęcającą do aktywności sobotę przygotowałam pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami. Smaki i aromat przywołują najpiękniejsze lata beztroski. Długie oczekiwanie na racuchy z jabłkami tylko wzmagały mój apetyt. Dziś zresztą jest podobnie. Racuchy drożdżowe z jabłkami u mnie w domu były przygotowywane tylko na wyjątkowe okazje i najczęściej właśnie na wiosnę. Nie wiem czemu, akurat na wiosnę, ale wiem, że są to wspomnienia, które warto sobie przypomnieć zajadając racuchy drożdżowe z jabłkami. Polecam!
Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
30 g cukru
2 średnie jabłka, najlepiej kwaskowe np.: szara reneta
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Robimy rozczyn. Świeże drożdże, łyżka mąki i cukru oraz dwie łyżki ciepłego mleka łączymy ze sobą. Odstawiamy na 15 minut do podwojenia swojej objętości.  Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kwadraty. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko i ciepłe mleko. Dodajemy rozczyn oraz pokrojone jabłka. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małe porcje ciasta, które smażymy z obu stron na rumiano. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


racuchy, placki, placki z jabłkami, racuchy drożdżowe z jabłkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj