Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Powrót do wspomnień ciąg dalszy. Dziś w tę piękną i zachęcającą do aktywności sobotę przygotowałam pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami. Smaki i aromat przywołują najpiękniejsze lata beztroski. Długie oczekiwanie na racuchy z jabłkami tylko wzmagały mój apetyt. Dziś zresztą jest podobnie. Racuchy drożdżowe z jabłkami u mnie w domu były przygotowywane tylko na wyjątkowe okazje i najczęściej właśnie na wiosnę. Nie wiem czemu, akurat na wiosnę, ale wiem, że są to wspomnienia, które warto sobie przypomnieć zajadając racuchy drożdżowe z jabłkami. Polecam!
Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
30 g cukru
2 średnie jabłka, najlepiej kwaskowe np.: szara reneta
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Robimy rozczyn. Świeże drożdże, łyżka mąki i cukru oraz dwie łyżki ciepłego mleka łączymy ze sobą. Odstawiamy na 15 minut do podwojenia swojej objętości.  Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kwadraty. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko i ciepłe mleko. Dodajemy rozczyn oraz pokrojone jabłka. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małe porcje ciasta, które smażymy z obu stron na rumiano. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
racuchy, placki, placki z jabłkami, racuchy drożdżowe z jabłkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj