Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Powrót do wspomnień ciąg dalszy. Dziś w tę piękną i zachęcającą do aktywności sobotę przygotowałam pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami. Smaki i aromat przywołują najpiękniejsze lata beztroski. Długie oczekiwanie na racuchy z jabłkami tylko wzmagały mój apetyt. Dziś zresztą jest podobnie. Racuchy drożdżowe z jabłkami u mnie w domu były przygotowywane tylko na wyjątkowe okazje i najczęściej właśnie na wiosnę. Nie wiem czemu, akurat na wiosnę, ale wiem, że są to wspomnienia, które warto sobie przypomnieć zajadając racuchy drożdżowe z jabłkami. Polecam!
Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
30 g cukru
2 średnie jabłka, najlepiej kwaskowe np.: szara reneta
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Robimy rozczyn. Świeże drożdże, łyżka mąki i cukru oraz dwie łyżki ciepłego mleka łączymy ze sobą. Odstawiamy na 15 minut do podwojenia swojej objętości.  Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kwadraty. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko i ciepłe mleko. Dodajemy rozczyn oraz pokrojone jabłka. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małe porcje ciasta, które smażymy z obu stron na rumiano. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
racuchy, placki, placki z jabłkami, racuchy drożdżowe z jabłkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj