Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Racuchy drożdżowe z rodzynkami

Racuchy drożdżowe z rodzynkami to moja kolejna propozycja związana w tematem placków. Placki drożdżowe lub klasyczne na bazie proszku do pieczenia są doskonałą propozycją na wiosenny obiad lub podwieczorek. Doskonale smakują również na drugi dzień. W moim przypadku bywa to jednak trudne. Racuchy drożdżowe z rodzynkami są jedną z tych potraw, która znika szybciej niż się ją zrobiło. Puszyste racuchy doskonale komponują się dżemem wiśniowym lub miodem. Obie wersje są przepyszne. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
20 g cukru
1 jajko
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 15 minutach odsączamy rodzynki i posypujemy mąką. Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek i jednej łyżki ciepłego mleka wyrabiamy rozczyn. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajko, rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-70 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małą porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron na złoto. Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
placki, rodzynki, racuchy, racuchy drożdżowe z rodzynkami
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty

Drukuj