Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Racuchy drożdżowe z rodzynkami

Racuchy drożdżowe z rodzynkami to moja kolejna propozycja związana w tematem placków. Placki drożdżowe lub klasyczne na bazie proszku do pieczenia są doskonałą propozycją na wiosenny obiad lub podwieczorek. Doskonale smakują również na drugi dzień. W moim przypadku bywa to jednak trudne. Racuchy drożdżowe z rodzynkami są jedną z tych potraw, która znika szybciej niż się ją zrobiło. Puszyste racuchy doskonale komponują się dżemem wiśniowym lub miodem. Obie wersje są przepyszne. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
20 g cukru
1 jajko
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 15 minutach odsączamy rodzynki i posypujemy mąką. Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek i jednej łyżki ciepłego mleka wyrabiamy rozczyn. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajko, rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-70 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małą porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron na złoto. Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.


placki, rodzynki, racuchy, racuchy drożdżowe z rodzynkami
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty

Drukuj