Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tarta a'la "Mars"

Któż nie zna batonów "Mars" - połączenie puszystej masy z karmelem oblane czekoladą. Wariacji nt. tego słynnego batonu było dużo. Nie ma się co dziwić,  jest to doskonałe i sprawdzone połączenie. Jednym z takich wariacji jest właśnie moja tarta a'la "Mars". Kruche i mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem masy kajmakowej. Po prostu pycha. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
150 g masła
50 g cukru pudru
20 g kakao
2 żółtka
1 jajko
ew. śmietana 12%
krem czekoladowy
500 ml mleka
300 g masy kajmakowej
150 g masła
120 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
polewa
150 g czekolady deserowej
50 g masła
dodatki z masy marcepanowej
Ciasto: Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Dodajemy jajko, żółtka i zimne masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny(najlepiej zrobić dzień wcześniej). Chłodne ciasto wyjmujemy po dwóch godzinach i wałkujemy na wielkość formy do tarty. Ciastem obkładamy formę wcześniej wysmarowaną i obsypaną bułką tartą. Nakłuwamy ciasto. Obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 20-25 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki, budyń czekoladowy i żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy pozostałe mleko. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami zimny budyń. Chłodzimy krem przez 15 minut.
Na wystudzone ciasto wykładamy zimny krem, na kremie smarujemy masę kajmakową. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem. Polewam na cieście. Dowolnie ozdabiam np.: kolorowymi kulkami z marcepanu( gotowy marcepan barwimy różnymi kolorami).


atrta, tarta czekoladowa, tarta a'la "Mars"
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj