Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Tarta a'la "Mars"

Któż nie zna batonów "Mars" - połączenie puszystej masy z karmelem oblane czekoladą. Wariacji nt. tego słynnego batonu było dużo. Nie ma się co dziwić,  jest to doskonałe i sprawdzone połączenie. Jednym z takich wariacji jest właśnie moja tarta a'la "Mars". Kruche i mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem masy kajmakowej. Po prostu pycha. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
150 g masła
50 g cukru pudru
20 g kakao
2 żółtka
1 jajko
ew. śmietana 12%
krem czekoladowy
500 ml mleka
300 g masy kajmakowej
150 g masła
120 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
polewa
150 g czekolady deserowej
50 g masła
dodatki z masy marcepanowej
Ciasto: Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Dodajemy jajko, żółtka i zimne masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny(najlepiej zrobić dzień wcześniej). Chłodne ciasto wyjmujemy po dwóch godzinach i wałkujemy na wielkość formy do tarty. Ciastem obkładamy formę wcześniej wysmarowaną i obsypaną bułką tartą. Nakłuwamy ciasto. Obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 20-25 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki, budyń czekoladowy i żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy pozostałe mleko. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami zimny budyń. Chłodzimy krem przez 15 minut.
Na wystudzone ciasto wykładamy zimny krem, na kremie smarujemy masę kajmakową. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem. Polewam na cieście. Dowolnie ozdabiam np.: kolorowymi kulkami z marcepanu( gotowy marcepan barwimy różnymi kolorami).
atrta, tarta czekoladowa, tarta a'la "Mars"
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj