Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciasto czeskie

Przepis na ciasto czeskie moja mama dostała od swojej koleżanki . Od tego momentu jest to ciasto, które często gości u mnie na stole. Przygotowuje je na różne ważne uroczystości lub przyjęcia. Ciasto czeskie często mylone jest z miodownikiem. Jednak w tym wypieku bazę stanowi masa budyniowa , a nie krem na bazie kaszy manny. Co by nie mówić obydwa ciasta są przepyszne. Jednak moim faworytem jest ciasto czeskie. Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Wypiek dodatkowo zbogaciłam powidłami, które w naturalny sposób przełamują słodkość ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto
400 g mąki pszennej(3 szklanki)
250 g margaryny
100 g cukru(1/2 szklanki)
50 ml mleka(5 łyżek)
20 g miodu (2 łyżki)
4 g sody(1 łyżeczka)
1 jajko
1 żółtko
krem budyniowy
650 ml mleka
200 g masła
200 g powideł
180 g cukru(1 szklanka)
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
20 g cukru waniliowego
20 g mąki(2 łyżki)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem.  Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
ciasto, ciasto czeskie
ciasto czeskie, ciasto


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj