Co kraj to inne ciasto czekoladowe. Amerykanie mają swoje wilgotne brownie, my mamy murzynka, a włosi? Włosi mają tort caprese. Pyszny, łatwy wypiek. Tort caprese moim zdaniem smakiem przypomina murzynka, tylko nieco bardziej wilgotnego. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania z dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie i mak. Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
125 g margaryny Palma firmy Bielmar
120 g cukru
70 g mielonych migdałów
70 g mielonych orzechów włoskich
70 g maku
10 g kakao
4 proszku do pieczenia
4 jajka
likier migdałowy
cukier puder do dekoracji
Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
125 g margaryny Palma firmy Bielmar
120 g cukru
70 g mielonych migdałów
70 g mielonych orzechów włoskich
70 g maku
10 g kakao
4 proszku do pieczenia
4 jajka
likier migdałowy
cukier puder do dekoracji
Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz