Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort gdański

Przełom maja i czerwca to okres komunii. Do dziś pamiętam tę specyficzną i wyjątkową atmosferę. Emocje towarzyszące temu wydarzeniu każdy z nas pamięta na zawsze. Nie odłącznym elementem komunii są torty, w szczególności białe. Ja jednak dziś zachęcam do przełamania nieco tej tradycji pysznym, mocno migdałowym tortem. Jest to tort pochodzący z Gdańska. Nie jest top bardzo popularny tort, ale warty zwrócenia uwagi. Tort gdański łączy w sobie prostotę i smak. Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g cukru(3/4 szklanki)
120 g mąki pszennej(3/4 szklanki)
120 g mąki ziemniaczanej(3/4 szklanki)
12 g proszku do pieczenia(3 łyżki)
40 ml wody(4 łyzki)
4 jajka
krem
500 g migdałów
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
60 g cukru(6 łyżek)
2 jajka
dekoracja
120 g czekolady mlecznej
50 g masła
50 ml śmietany 30%
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wodę. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy i dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w 170-180 stopniach. Studzimy.
Krem: Migdały mielimy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodaj migdały oraz startą czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj masę.
Ciasto przekrój na trzy części. Dolny blat ciasta posmaruj 1/3 kremu. Następnie przykryj kolejnym blatem ciasta i posmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejny blat ciasta i posmaruj 1/3 kremu.
Czekoladę zetrzyj. Śmietanę 30% podgrzej. Podgrzaną śmietaną zalej czekoladę wraz z masłem. Całość wymieszaj i polej ciasto. Dowolnie udekoruj.

tort gdański, tort
tort, tort gdański

Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 150.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj