Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort gdański

Przełom maja i czerwca to okres komunii. Do dziś pamiętam tę specyficzną i wyjątkową atmosferę. Emocje towarzyszące temu wydarzeniu każdy z nas pamięta na zawsze. Nie odłącznym elementem komunii są torty, w szczególności białe. Ja jednak dziś zachęcam do przełamania nieco tej tradycji pysznym, mocno migdałowym tortem. Jest to tort pochodzący z Gdańska. Nie jest top bardzo popularny tort, ale warty zwrócenia uwagi. Tort gdański łączy w sobie prostotę i smak. Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g cukru(3/4 szklanki)
120 g mąki pszennej(3/4 szklanki)
120 g mąki ziemniaczanej(3/4 szklanki)
12 g proszku do pieczenia(3 łyżki)
40 ml wody(4 łyzki)
4 jajka
krem
500 g migdałów
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
60 g cukru(6 łyżek)
2 jajka
dekoracja
120 g czekolady mlecznej
50 g masła
50 ml śmietany 30%
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wodę. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy i dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w 170-180 stopniach. Studzimy.
Krem: Migdały mielimy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodaj migdały oraz startą czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj masę.
Ciasto przekrój na trzy części. Dolny blat ciasta posmaruj 1/3 kremu. Następnie przykryj kolejnym blatem ciasta i posmaruj 1/3 kremu. Ułóż kolejny blat ciasta i posmaruj 1/3 kremu.
Czekoladę zetrzyj. Śmietanę 30% podgrzej. Podgrzaną śmietaną zalej czekoladę wraz z masłem. Całość wymieszaj i polej ciasto. Dowolnie udekoruj.



tort gdański, tort
tort, tort gdański

Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 150.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj