Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g cukru(3/4 szklanki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
10 g kakao(1 łyżka)
10 g kawy rozpuszczalnej
(1 łyżka)
aromat waniliowy
6 jajek
krem czekoladowy
500 g śmietanki 30%
300 g dżemu wiśniowego
200 g czekolady mlecznej
40 g śmiatanfixu(2 opakowania)
nasączenie
100 ml wody
50 ml likieru kawowego
krem kawowy
800 ml śmietanki 30%
50 g śmietanfixu(4 opakowania)
300 g cukru pudru
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
dowolne ozdoby
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy.
Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym.
Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut.
Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników.
Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny.
Tort najlepiej smakuje następnego dnia.
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuń