Ostatnio bardzo modne stało się wykorzystywanie barwników spożywczych w ciastach. Używane są one przede wszystkim do barwienia i nadawania niespodziewanych kolorów naszym wypiekom. Nie inaczej jest z Tortem Tęczowym. Jest to tort, który zachwyca swoimi barwami i pewnie stąd taka nazwa. Ciasto doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci lub Dzień Dziecka. Prosty krem nadaje wypiekowi nie wymuszonej elegancji. Zachęcam, aby jednocześnie przygotować biszkopt do Tortu Tęczowego dzień wcześniej. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
200 g cukru
10 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i niebieski
8 jajek
krem śmietanowy
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(4 opakowania)
krem maślany
350 g masła
100 g cukru pudru
dekoracja
22 batony czekoladowe
kolorowe drażetki
Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na biały puch. Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Dodaj do masy. Miksuj. Masę podziel na pięć części. Do czterech dodaj po jednym barwniku i wymieszaj. Do piątej części dodaj kakało i też wymieszaj. Każdą porcje ciasta upiec oddzielnie w 180 stopniach przez 10-20 minut( czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy). Wystudź.
Krem śmietanowy: Mocno chłodną śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i śmietanfixy. Krótko miksuj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników.
Blaty ciasta przełóż kremem śmietanowym. Ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki.
Krem maślany: Miękkie masło utrzyj do białości. Dodaj cukier puder. Miksuj do połączenia się składników.
Krem maślanym obłóż tort na bokach. Do kremu przyłóż batony czekoladowe. Nałóż obręcz tortownicy. Na górze umieść kolorowe drażetki. Tort chłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Składniki:
ciasto
300 g mąki
200 g cukru
10 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i niebieski
8 jajek
krem śmietanowy
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(4 opakowania)
krem maślany
350 g masła
100 g cukru pudru
dekoracja
22 batony czekoladowe
kolorowe drażetki
Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na biały puch. Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Dodaj do masy. Miksuj. Masę podziel na pięć części. Do czterech dodaj po jednym barwniku i wymieszaj. Do piątej części dodaj kakało i też wymieszaj. Każdą porcje ciasta upiec oddzielnie w 180 stopniach przez 10-20 minut( czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy). Wystudź.
Krem śmietanowy: Mocno chłodną śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i śmietanfixy. Krótko miksuj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników.
Blaty ciasta przełóż kremem śmietanowym. Ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki.
Krem maślany: Miękkie masło utrzyj do białości. Dodaj cukier puder. Miksuj do połączenia się składników.
Krem maślanym obłóż tort na bokach. Do kremu przyłóż batony czekoladowe. Nałóż obręcz tortownicy. Na górze umieść kolorowe drażetki. Tort chłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Ale smokowicie wygląda 😍 mniam 🤩
OdpowiedzUsuńwygląda mega efektownie:) <3
OdpowiedzUsuńwww.windowtothebeauty.com