Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort Tęczowy

Ostatnio bardzo modne stało się wykorzystywanie barwników spożywczych w ciastach. Używane są one przede wszystkim do barwienia i nadawania niespodziewanych kolorów naszym wypiekom. Nie inaczej jest z Tortem Tęczowym. Jest to tort, który zachwyca swoimi barwami i pewnie stąd taka nazwa. Ciasto doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci lub Dzień Dziecka. Prosty krem nadaje wypiekowi nie wymuszonej elegancji. Zachęcam, aby jednocześnie przygotować biszkopt do Tortu Tęczowego dzień wcześniej. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
200 g cukru
10 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i niebieski
8 jajek
krem śmietanowy
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(4 opakowania)
krem maślany
350 g masła
100 g cukru pudru
dekoracja
22 batony czekoladowe
kolorowe drażetki
Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na biały puch. Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Dodaj do masy. Miksuj. Masę podziel na pięć części. Do czterech  dodaj po jednym barwniku i wymieszaj. Do piątej części dodaj kakało i też wymieszaj. Każdą porcje ciasta upiec oddzielnie w 180 stopniach przez 10-20 minut( czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy). Wystudź.
Krem śmietanowy: Mocno chłodną śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i śmietanfixy. Krótko miksuj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników.
Blaty ciasta przełóż kremem śmietanowym. Ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki.
Krem maślany: Miękkie masło utrzyj do białości. Dodaj cukier puder. Miksuj do połączenia się składników.
Krem maślanym obłóż tort na bokach. Do kremu przyłóż batony czekoladowe. Nałóż obręcz tortownicy. Na górze umieść kolorowe drażetki. Tort chłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.


tort tęczowy, tort
tort, tort tęczowy
tort, tort tęczowy
tort, tort tęczowy
tort, tort tęczowy

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj