Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort z czarną porzaczką

Tort niezwykle elegancki i uroczysty. Ciasto to jest szczególności polecane dla wszystkich miłośników smaków kwaskowego i słodkiego. Tort z czarną porzeczką to połączenie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego i kwaskowego dżemu porzeczkowego. Ten wypiek jest doskonałym pomysłem na zakończenie letniego przyjęcia na powietrzu. Dżem z czarnej porzeczki można równie dobrze zastąpić na przykład wiśniami. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g cukru
10 g kakao
5 jajek
krem budyniowy
750 ml mleka
200 g masła
200 g dżemu z czarnej porzeczki
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
3 żółtka
polewa
100 g czekolady deserowej
20 g masła
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodać pojedynczo po żółtku. Miksować. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej. Krótko miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszać żółtka wraz budyniem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać partiami zimny budyń. Miksować do momentu uzyskania kremu. Chłodzić około 20 minut w lodówce.
Ciasto przeciąć na trzy blaty. Każdy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przełożyć kremem budyniowym. Tort chłodzić przez co najmniej trzy godziny.
Polewa: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać tort. Dowolnie udekorować.


tort, tort z czarnej porzeczki
tort, tort z czernej porzeczki

Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 108-109.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj