Biały blok czekoladowy

W ostatnim czasie bardzo lubię przygotowywać proste desery, najlepiej bez konieczności pieczenia. Jednym z takich doskonałych przepisów jest biały blok czekoladowy. Na ten przepis natrafiłam przypadkiem na blogu KOTLET.tv i od razu mi się spodobał. Jest to smaczny i bardzo słodki deser. Biały blok czekoladowy zyska na smaku jeśli zbogacimy go o bakalie. Tym, że bakalie przyciemnią deser nie przejmowałam bym się, ma to swój urok. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
250 g masła lub margaryny
200 g białej czekolady
100 g herbatników
100 g bakali(np.: rodzynek, orzechów włoskich)
100  ml wody
100 g czekolady gorzkiej
10 g cukru
Masło wraz z cukrem i wodą rozpuszczam. Dodaję pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. W drugim naczyniu mieszam bakalie(orzechy kroję na drobne kawałki) i mleko w proszku. Dodaję płynne masło wraz z pozostałymi składnikami. Mieszam do połączenia. Masę układam w formie keksowej. Chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam zimny blok, dowolnie dekoruję.


Smacznego!
Źródło: http://kotlet.tv/bialy-blok-mleczny/



Komentarze

Prześlij komentarz