Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Biały blok czekoladowy

W ostatnim czasie bardzo lubię przygotowywać proste desery, najlepiej bez konieczności pieczenia. Jednym z takich doskonałych przepisów jest biały blok czekoladowy. Na ten przepis natrafiłam przypadkiem na blogu KOTLET.tv i od razu mi się spodobał. Jest to smaczny i bardzo słodki deser. Biały blok czekoladowy zyska na smaku jeśli zbogacimy go o bakalie. Tym, że bakalie przyciemnią deser nie przejmowałam bym się, ma to swój urok. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
250 g masła lub margaryny
200 g białej czekolady
100 g herbatników
100 g bakali(np.: rodzynek, orzechów włoskich)
100  ml wody
100 g czekolady gorzkiej
10 g cukru
Masło wraz z cukrem i wodą rozpuszczam. Dodaję pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. W drugim naczyniu mieszam bakalie(orzechy kroję na drobne kawałki) i mleko w proszku. Dodaję płynne masło wraz z pozostałymi składnikami. Mieszam do połączenia. Masę układam w formie keksowej. Chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam zimny blok, dowolnie dekoruję.


Smacznego!
Źródło: http://kotlet.tv/bialy-blok-mleczny/



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj