Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Biały blok czekoladowy

W ostatnim czasie bardzo lubię przygotowywać proste desery, najlepiej bez konieczności pieczenia. Jednym z takich doskonałych przepisów jest biały blok czekoladowy. Na ten przepis natrafiłam przypadkiem na blogu KOTLET.tv i od razu mi się spodobał. Jest to smaczny i bardzo słodki deser. Biały blok czekoladowy zyska na smaku jeśli zbogacimy go o bakalie. Tym, że bakalie przyciemnią deser nie przejmowałam bym się, ma to swój urok. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
250 g masła lub margaryny
200 g białej czekolady
100 g herbatników
100 g bakali(np.: rodzynek, orzechów włoskich)
100  ml wody
100 g czekolady gorzkiej
10 g cukru
Masło wraz z cukrem i wodą rozpuszczam. Dodaję pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. W drugim naczyniu mieszam bakalie(orzechy kroję na drobne kawałki) i mleko w proszku. Dodaję płynne masło wraz z pozostałymi składnikami. Mieszam do połączenia. Masę układam w formie keksowej. Chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam zimny blok, dowolnie dekoruję.
Smacznego!
Źródło: http://kotlet.tv/bialy-blok-mleczny/



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj