Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach to tak naprawdę moja wariacja na temat tych znanych ale mało popularnych ciasteczek. Nie każdy wie, że "Orzeszki" pochodzą z Kujaw. Przepis na "Orzeszki" tak naprawdę odkryłam przypadkiem w książce o której dawno zapomniałam. Moja wersja "Orzeszków" nadziewane są prostym kremem i powidłami. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
20 ml śmietany 18%
4 g sody(1 łyżeczka)
3 żółtka
krem 1
100 ml śmietany 30%
50 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
aromat waniliowy
krem 2
150 g powideł śliwkowych
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto schładzaj w lodówce około dwóch godzin. Formę do pieczenia okrągłych ciastek wylep ciastem. Piecz około 10 minut w 170 stopniach. Wystudź.
Krem 1: Śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier i serek mascarpone. Krótko miksuj do połączenia się składników.
Gotowe połówki ciastek nadziewaj krem i powidłami.  Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. "Orzeszki" umieść w lodówce na godzinę. Po godzinie zimne "Orzeszki" maczaj w czekoladzie.


ciastka, ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach
ciastka, ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 50.


Komentarze

Prześlij komentarz