Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach to tak naprawdę moja wariacja na temat tych znanych ale mało popularnych ciasteczek. Nie każdy wie, że "Orzeszki" pochodzą z Kujaw. Przepis na "Orzeszki" tak naprawdę odkryłam przypadkiem w książce o której dawno zapomniałam. Moja wersja "Orzeszków" nadziewane są prostym kremem i powidłami. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
20 ml śmietany 18%
4 g sody(1 łyżeczka)
3 żółtka
krem 1
100 ml śmietany 30%
50 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
aromat waniliowy
krem 2
150 g powideł śliwkowych
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto schładzaj w lodówce około dwóch godzin. Formę do pieczenia okrągłych ciastek wylep ciastem. Piecz około 10 minut w 170 stopniach. Wystudź.
Krem 1: Śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier i serek mascarpone. Krótko miksuj do połączenia się składników.
Gotowe połówki ciastek nadziewaj krem i powidłami.  Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. "Orzeszki" umieść w lodówce na godzinę. Po godzinie zimne "Orzeszki" maczaj w czekoladzie.
ciastka, ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach
ciastka, ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 50.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj