Ciastka "Pasjanse" są to pyszne i dosyć nietypowe małe beziki. Historia powstania tych ciasteczek wiąże się nie zmiennie z Krakowem i Małopolską. Pomysł upieczenie ciastek "Pasjansów" wymyślił pewien cukiernik z Krakowa, który od lat specjalizuje się w pieczeniu pączków. Ciastka "Pasjanse" doskonale pasują zarówno do eleganckich przyjęć, jak i do kameralnych spotkań w gronie najbliższych. Jedyną wadą jaką widzę to to, że strasznie szybko znikają ze stołu. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 ml wody
150 g cukru
4-5 białek
Do wody wsyp cukier i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotuj do zgęstnienia. Białka ubij. W trakcie ubijania wlewaj wolnym strumieniem syrop cukrowy. Do ubitej piany dodaj partiami mąkę. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj małe beziki w kształcie litery M. Odstaw do wyschnięcia na kilka godzin. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 ml wody
150 g cukru
4-5 białek
Do wody wsyp cukier i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotuj do zgęstnienia. Białka ubij. W trakcie ubijania wlewaj wolnym strumieniem syrop cukrowy. Do ubitej piany dodaj partiami mąkę. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj małe beziki w kształcie litery M. Odstaw do wyschnięcia na kilka godzin. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz