Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka "Pasjanse"

Ciastka "Pasjanse" są to pyszne i dosyć nietypowe małe beziki. Historia powstania tych ciasteczek wiąże się nie zmiennie z Krakowem i Małopolską. Pomysł upieczenie ciastek "Pasjansów" wymyślił pewien cukiernik z Krakowa, który od lat specjalizuje się w pieczeniu pączków. Ciastka "Pasjanse" doskonale pasują zarówno do eleganckich przyjęć, jak i do kameralnych spotkań w gronie najbliższych. Jedyną wadą jaką widzę to to, że strasznie szybko znikają ze stołu. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 ml wody
150 g cukru
4-5 białek
Do wody wsyp cukier i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotuj do zgęstnienia. Białka ubij. W trakcie ubijania wlewaj wolnym strumieniem syrop cukrowy. Do ubitej piany dodaj partiami mąkę. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj małe beziki w kształcie litery M. Odstaw do wyschnięcia na kilka godzin. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
ciastka, ciastka "Pasjanse"
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 33.



Komentarze

Popularne posty

Drukuj