Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Pasta frolla

Włoska kuchnia od lat jest jedną z moich ulubionych. Desery i ciasta pochodzące akurat z tego kraju zawsze się udają. Włoskie desery są przy tym również bardzo proste w przygotowaniu. Pasta frolla jest właśnie jednym z takich wypieków. Doskonały wypiek do przygotowania z dziećmi. Jest to rodzaj ciasta kruchego powstający na bazie alkoholu, który nadaje temu wypiekowi charakterystyczną chrupkość. Pasta frolla to doskonały deser do kawy lub na leniwe popołudnie. Polecam!
Składniki:
200 g maki
100 g cukru
100 g masła
10 ml rumu
1 jajko
aromat waniliowy
cukier puder do dekoracji
Z mąki, rumu, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę, a następnie rozwałkować na wielkość tortownicy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut)do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
pasta frolla
Smacznego!
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz", s. 178-179.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj