Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Pasta frolla

Włoska kuchnia od lat jest jedną z moich ulubionych. Desery i ciasta pochodzące akurat z tego kraju zawsze się udają. Włoskie desery są przy tym również bardzo proste w przygotowaniu. Pasta frolla jest właśnie jednym z takich wypieków. Doskonały wypiek do przygotowania z dziećmi. Jest to rodzaj ciasta kruchego powstający na bazie alkoholu, który nadaje temu wypiekowi charakterystyczną chrupkość. Pasta frolla to doskonały deser do kawy lub na leniwe popołudnie. Polecam!
Składniki:
200 g maki
100 g cukru
100 g masła
10 ml rumu
1 jajko
aromat waniliowy
cukier puder do dekoracji
Z mąki, rumu, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę, a następnie rozwałkować na wielkość tortownicy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut)do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


pasta frolla
Smacznego!
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz", s. 178-179.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj