Babka na białkach jest to przepis, który tak naprawdę nie dawno odkryłam i wypróbowałam. Nie jest to jednak moim zdaniem wypiek do którego będę często wracać. Jednak gdy zostaną mi białka z innego ciasta to z chęcią ponownie wypróbuję ten przepis. Babka na białkach ma swój specyficzny smak i aromat, mimo tego jest to ciasto godne polecenia. Doskonałe na niezobowiązujące spotkania. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
6 białek
polewa
100 g czekolady białej
20 g masła
dekoracja z czekoladowych kulek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy(nie gotujemy). Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy przestudzone masło i mleko. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy. Polewamy ciasto. Ozdabiamy kulkami czekoladowymi.
Składniki:
350 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
6 białek
polewa
100 g czekolady białej
20 g masła
dekoracja z czekoladowych kulek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy(nie gotujemy). Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy przestudzone masło i mleko. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy. Polewamy ciasto. Ozdabiamy kulkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz