Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka na białkach

Babka na białkach jest to przepis, który tak naprawdę nie dawno odkryłam i wypróbowałam. Nie jest to jednak moim zdaniem wypiek do którego będę często wracać. Jednak gdy zostaną mi białka z innego ciasta to z chęcią ponownie wypróbuję ten przepis. Babka na białkach ma swój specyficzny smak i aromat, mimo tego jest to ciasto godne polecenia. Doskonałe na niezobowiązujące spotkania. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
6 białek
polewa
100 g czekolady białej
20 g masła
dekoracja z czekoladowych kulek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy(nie gotujemy). Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy przestudzone masło i mleko. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy. Polewamy ciasto. Ozdabiamy kulkami czekoladowymi.
babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2014/02/babka-na-bialkach/


Komentarze

Popularne posty

Drukuj