Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Babka na białkach

Babka na białkach jest to przepis, który tak naprawdę nie dawno odkryłam i wypróbowałam. Nie jest to jednak moim zdaniem wypiek do którego będę często wracać. Jednak gdy zostaną mi białka z innego ciasta to z chęcią ponownie wypróbuję ten przepis. Babka na białkach ma swój specyficzny smak i aromat, mimo tego jest to ciasto godne polecenia. Doskonałe na niezobowiązujące spotkania. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
6 białek
polewa
100 g czekolady białej
20 g masła
dekoracja z czekoladowych kulek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy(nie gotujemy). Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy przestudzone masło i mleko. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy. Polewamy ciasto. Ozdabiamy kulkami czekoladowymi.
babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2014/02/babka-na-bialkach/


Komentarze

Popularne posty

Drukuj