Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka na białkach

Babka na białkach jest to przepis, który tak naprawdę nie dawno odkryłam i wypróbowałam. Nie jest to jednak moim zdaniem wypiek do którego będę często wracać. Jednak gdy zostaną mi białka z innego ciasta to z chęcią ponownie wypróbuję ten przepis. Babka na białkach ma swój specyficzny smak i aromat, mimo tego jest to ciasto godne polecenia. Doskonałe na niezobowiązujące spotkania. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml mleka(3/4 szklanki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
6 białek
polewa
100 g czekolady białej
20 g masła
dekoracja z czekoladowych kulek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy(nie gotujemy). Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy przestudzone masło i mleko. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy. Polewamy ciasto. Ozdabiamy kulkami czekoladowymi.


babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
babka na białkach
Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2014/02/babka-na-bialkach/


Komentarze

Popularne posty

Drukuj