Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka na oleju

Pyszne i proste ciasto doskonałe na letnie popołudnie. Babka na oleju nie jest to skomplikowane ciasto, ani trudne. Na bazie Babki na oleju powstaje wiele znanych i lubianych wypieków. Samo przygotowanie ciasta i czas pieczenia jest długi, dlatego akurat to ciasto robię bardzo często. Również często sięgam po przepis na Babkę na oleju gdy nie mam pomysłu na deser na weeeknd lub gdy mam ochotę na pyszną i sprawdzoną recepturę. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200  ml oleju
150 g cukru pudru
180 g cukru(1 szklanka)
100 g mąki ziemniaczanej
50 ml ciepłej wody
6 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
4 jajka
kilka kropli soku z cytryny
Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy aromat i olej. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesiane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40-60 minut w 170 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier. Dekorujemy ciasto.


babka na oleju
babka na oleju
babka na oleju

Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-na-oleju

Komentarze

Popularne posty

Drukuj