Tematu babki ciąg dalszy. Tym razem na warsztat poszła pyszna i bardzo, bardzo wilgotna babka serowa. Przepis łatwy i prosty. Babka serowa przez długi czas zachowuje swoja świeżość . Jest to przepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam!
Składniki:
350 g maki pszennej(2 szklanki)
250 g białego sera
200 g masła
200 g cukru
8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki)
aromat śmietankowy
4 jajka
polewa
100 g czekolady deserowej
30 g masła
Ser mielimy na maszynce. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodaję partiami mielony ser. Dodaje po jednym jajku cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto.
Składniki:
350 g maki pszennej(2 szklanki)
250 g białego sera
200 g masła
200 g cukru
8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki)
aromat śmietankowy
4 jajka
polewa
100 g czekolady deserowej
30 g masła
Ser mielimy na maszynce. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodaję partiami mielony ser. Dodaje po jednym jajku cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz