Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka Tulipan

Babka Tulipan to tak naprawdę prosty wypiek. Bazę ciasta stanowi ciasto biszkoptowe do którego dodajemy nasze ulubione smaki. Moja babka tulipan składa się z następujących kolorów: czarnego z dodatkiem kakao, łaciatego z dodatkiem maku, różowego z dodatkiem kisielu wiśniowego i jasnego z dodatkiem budyniu waniliowego. Jednak dobranie kolorów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Babka tulipan to wypiek pieczony u mnie w domu od lat. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml oliwy(1/2 szklanki)
60 g kisielu wiśniowego(1 opakowanie)
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
20 g suchego maku(2 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
aromat waniliowy
6 jajek
cukier puder do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku do masy, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy, oliwę. Całość krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Masę dzielimy na cztery części:
do pierwszej dodajemy budyń,
do drugiej kisiel wiśniowy,
do trzeciej kakao,
do czwartej mak.
Ciasto układamy warstwami w formie keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta:
pierwsza warstwa ciasta z dodatkiem budyniu,
druga warstwa ciasta z dodatkiem kakao,
trzecia warstwa ciasta z kisielu wiśniowego,
czwarta warstwa ciasta z dodatkiem maku.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.


babka tulipan
babka tulipan
babka tulipan
babka tulipan
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast siostry Anastazji", s. 177.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj