Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Babka Tulipan

Babka Tulipan to tak naprawdę prosty wypiek. Bazę ciasta stanowi ciasto biszkoptowe do którego dodajemy nasze ulubione smaki. Moja babka tulipan składa się z następujących kolorów: czarnego z dodatkiem kakao, łaciatego z dodatkiem maku, różowego z dodatkiem kisielu wiśniowego i jasnego z dodatkiem budyniu waniliowego. Jednak dobranie kolorów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Babka tulipan to wypiek pieczony u mnie w domu od lat. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
150 ml oliwy(1/2 szklanki)
60 g kisielu wiśniowego(1 opakowanie)
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
20 g suchego maku(2 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
aromat waniliowy
6 jajek
cukier puder do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku do masy, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy, oliwę. Całość krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Masę dzielimy na cztery części:
do pierwszej dodajemy budyń,
do drugiej kisiel wiśniowy,
do trzeciej kakao,
do czwartej mak.
Ciasto układamy warstwami w formie keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta:
pierwsza warstwa ciasta z dodatkiem budyniu,
druga warstwa ciasta z dodatkiem kakao,
trzecia warstwa ciasta z kisielu wiśniowego,
czwarta warstwa ciasta z dodatkiem maku.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
babka tulipan
babka tulipan
babka tulipan
babka tulipan
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast siostry Anastazji", s. 177.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj