Ciasto "Ambasador" to jeden z przebojów siostry Anastazji. Jest to wypiek, który doczekał się wielu interpretacji. Moim zdaniem ciasto "Ambasador" łączy w sobie klasykę i nowoczesność. Z jednej strony mamy pyszny i puszysty jasny biszkopt a do tego krem czekoladowy zbogacany bakaliami, a z drugiej jasny krem pełen rodzynek. Czym byłby jednak "Ambasador" bez ananasa, chyba nie tym samym ciastem. Polecam!
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej(1 szklanka)
180 g cukru(1 szklanka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
krem:
1 l mleka
400 g masła
300 g ananasa w syropie(1 opakowanie)
200 g cukru pudru
150 g bakali(orzechy włoskie, rodzynki)
120 g budyniu waniliowego(2 opakowania)
100 g czekolady gorzkiej
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
20 g kakao (2 łyżki)
2 jajka
2 żółtka
nasączenie:
sok z ananasa
woda
wiśniówka
dekoracja:
300 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
10 g kakao(1 łyżka)
kandyzowane ananasy
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: 650 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąkę pszenną, jajka, żółtka u cukier. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy partiami gesty budyń. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Masę maślaną dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, rodzynki, czekoladę oraz orzechy włoskie. Do drugiej części masy dodajemy ananasa.
Nasączenie: Syrop z ananasa mieszam z wodą i wiśniówką.
Biszkopt układam w formie i nasączam pączem. Następnie układam masę ciemną, a potem masę jasną. Chłodzę w lodówce przez około dwie godziny.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao.
Na zimnym cieście układam na przemiennie kleksy jasnej i ciemnej masy. Dekoruję kandyzowanym ananasem.
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" s. 257
Komentarze
Prześlij komentarz