Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Ambasador"

Ciasto "Ambasador" to jeden z przebojów siostry Anastazji. Jest to wypiek, który doczekał się wielu interpretacji. Moim zdaniem ciasto "Ambasador" łączy w sobie klasykę i nowoczesność. Z jednej strony mamy pyszny i puszysty jasny biszkopt a do tego krem czekoladowy zbogacany bakaliami, a  z drugiej jasny krem pełen rodzynek.  Czym byłby jednak "Ambasador" bez ananasa, chyba nie tym samym ciastem. Polecam!
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej(1 szklanka)
180 g cukru(1 szklanka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
krem:
1 l mleka
400 g masła
300 g ananasa w syropie(1 opakowanie)
200 g cukru pudru
150 g bakali(orzechy włoskie, rodzynki)
120 g budyniu waniliowego(2 opakowania)
100 g czekolady gorzkiej
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
20 g kakao (2 łyżki)
2 jajka
2 żółtka
nasączenie:
sok z ananasa
woda
wiśniówka
dekoracja:
300 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
10 g kakao(1 łyżka)
kandyzowane ananasy
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: 650 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąkę pszenną, jajka, żółtka u cukier. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy partiami gesty budyń. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Masę maślaną dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, rodzynki, czekoladę oraz orzechy włoskie. Do drugiej części masy dodajemy ananasa.
Nasączenie: Syrop z ananasa mieszam z wodą i wiśniówką.
Biszkopt układam w formie i nasączam pączem. Następnie układam masę ciemną, a potem masę jasną. Chłodzę w lodówce przez około dwie godziny.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao.
Na zimnym cieście układam na przemiennie kleksy jasnej i ciemnej masy. Dekoruję kandyzowanym ananasem.


ciasto "Ambasador"
ciasto "Ambasador"
ciasto "Ambasador"
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" s. 257



Komentarze

Popularne posty

Drukuj