Ciasto "Cycki Murzynki" jest to dosyć nietypowy wypiek z dosyć niejednoznaczną nazwą. Nazwa tego pysznego i łatwego ciasta jest myląca, przez co deser wydaje się trudny, a wręcz odstrasza. Zapewniam was jednak, iż Ciasto "Cycki Murzynki" to przepyszny biszkopt przekładany kremem budyniowym i bezą makowo - kokosową. Całość dopełnia kwaskowy dżem wiśniowy. Deser doskonały na przyjęcia w gronie rodziny. Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
ciasto makowo-kokosowe
200 g cukru
120 g suchego maku
100 g wiórków koksowych
4 białka
krem budyniowy
500 ml mleka
100 g masła
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
4 żółtka
polewa
100 ml śmietany 30%
40 g cukru
30 g kakao
20 g masła
dodatkowo
200 g dżemu wiśniowego
120 g okrągłych biszkoptów
120 ml wisniówki
garść rodzynek
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać mąkę pszenną i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier. Do masy dodać suchy mak i wiórki kokosowe. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 30-40 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić cukier, żółtka, budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodać masę i mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem.
Polewa: Masło, śmietankę, kakao i cukier rozpuszczamy.
Ciasto jasne smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem układamy biszkopt makowo-kokosowy. Na biszkopcie makowo-kokosowym smarujemy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty maczane w wiśniówce. Polewamy kakaową polewą. Układamy w środku każdego biszkoptu po jednej rodzynce.
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/cycki-murzynki
Pyszności zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń