Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Cycki Murzynki"

Ciasto "Cycki Murzynki" jest to dosyć nietypowy wypiek z dosyć niejednoznaczną nazwą. Nazwa tego pysznego i łatwego ciasta jest myląca, przez co deser wydaje się trudny, a wręcz odstrasza. Zapewniam was jednak, iż Ciasto "Cycki Murzynki" to przepyszny biszkopt przekładany kremem budyniowym  i bezą makowo - kokosową. Całość dopełnia kwaskowy dżem wiśniowy. Deser doskonały na przyjęcia w gronie rodziny. Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
ciasto makowo-kokosowe
200 g cukru
120 g suchego maku
100 g wiórków koksowych
4 białka
krem budyniowy
500  ml mleka
100 g masła
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
4 żółtka
polewa
100 ml śmietany 30%
40 g cukru
30 g kakao
20 g masła
dodatkowo
200 g dżemu wiśniowego
120 g okrągłych  biszkoptów
120 ml wisniówki
garść rodzynek
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać mąkę pszenną i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier. Do masy dodać suchy mak i wiórki kokosowe. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 30-40 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić cukier, żółtka, budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodać masę i mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem.
Polewa: Masło, śmietankę, kakao i cukier rozpuszczamy.
Ciasto jasne smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem układamy biszkopt makowo-kokosowy. Na biszkopcie makowo-kokosowym smarujemy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty maczane w wiśniówce. Polewamy kakaową polewą. Układamy w środku każdego biszkoptu po jednej rodzynce.


cycki murzynki
cycki murzynki
cycki murzynki
cycki murzynki
cycki murzynki
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/cycki-murzynki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj