Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto Salceson z jabłkami(pieczone)

Podlasie to jeden z moich ulubionych regionów. Piękna przyroda i niezwykła kuchnia łącząca w sobie wiele kultur. Przykładam tego może być Ciasto Salceson z jabłkami(pieczone). Proste i wyjątkowo szybkie w przygotowaniu ciasto, które daje wiele możliwości interpretacji. Jabłka w deserze można zamienić na każde inne. Pomysł zależy od was i od waszych smaków. Ciasto Salceson z jabłkami to doskonały przykład pysznego i łatwego ciasta, doskonałego na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200  ml oleju
180 g cukru(1 szklanka)
100 g kakao(4 łyżki)
4 g sody(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
6-7 jabłek
Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy na małe kwadraty. Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, kakao i mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy. Prostokątną blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


ciasto salceson z jabłkami(pieczone)
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami" , s. 99.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj